Rukovodilac katedre za arheologiju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu Adnan Kaljanac izjavio je za Fenu da je u BiH u porastu nedozvoljena trgovina kulturno-historijskim dobrima i artefaktima.

Povodom jučerašnjeg hapšenja dvojice muškaraca iz Kozarske Dubice zbog sumnje da su se bavili time, Kaljanac je rekao da se u posljednjih nekoliko godina sve više ljudi bavi nelegalnim iskopavanjima ostataka kulturne baštine i arheoloških nalaza, te njihovom prodajom.

- U naučnim radovima koji su objavljeni u posljednjih par godina ima veliki broj arheoloških nalaza koji dolaze iz privatnih kolekcija koji su prikupljeni upravo na takav način - istakao je Kaljanac.

Pozdravio je akciju MUPRS-a i poručio da bi i u Federaciji BiH trebalo voditi računa o tome. Kaljanac je pojasnio da se najčešće nelegalno trguje metalnim artefaktima, jer njih najlakše mogu pronaći detektorima metala, ali se trguje i keramikom grčkog porijekla.

Naglasio je da otkupljivači i kolekcionari potiču tu pojavu, a pitanje je i koliko sami arheolozi učestvuju u tome.

- Imali smo informacije o određenim artefaktima koji su prodavani po cijeni od nekoliko hiljada KM, do onih koji se prodaju za nekoliko stotina KM - precizirao je Kaljanac.

Po njegovom mišljenju, najbolji način za sprečavanje nedozvoljene trgovine kulturno-historijskim dobrima je fokusirati se na one koji ih otkupljuju, jer potražnja stvara ponudu.