open-navfaktor-logo
search
Inficirani radnici
Kamenica: Virus nije ušao u bolnicu u Goraždu
U Kantonalnoj bolnici Goražde koronavirusom inficirano je osam zdravstvenih radnika.
18.04.2020. u 13:03
get url
text

Direktorice ove zdravstvene ustanove prim. dr Nermina Kamenica, kaže da je situacija pod kontrolom i stabilna, a bolnički krizni štab sinoć je donio niz pooštrenih mjera.

- Svi zdravstveni radnici pozitivni na koronavirus upućeni su odmah u izolaciju, dobrog su zdravstvenog stanja i bez simptoma.  Osoblje bolnice se češće testira, vodi se računa o distanci između odjela bolnice, o kontaktima i distanci čak i sa svojim ukućanima. Želim da naši građani znaju da virus nije na odjelima bolnice, da virus nije u bolnici i mi svakodnevno provodimo sve mjere zaštite - naglasila je dr. Kamenica.

Bolničke prostorije se dezinfikuju dva puta dnevno, a postavljen je i dezinfekcioni tunel na ulaz bolnice za pacijente i osoblje.

- Imamo tri barijere koje se moraju proći za čist ulazak u bolnicu koja radi 24 sata. Vršimo sve hirurške i operativne zahvate, porođaje. Imamo trijažni odjel, kontejner i šator za pacijente koji su sumnjivi, koji dolaze pod temperaturom. Također pacijenti koje treba hospitalizirati se testiraju i neka se pacijenti ne plaše, bolnica nije zaražena- tvrdi direktorica.

Građanima je uputila apel da poštuju naredbe i  mjere zaštite te da budu savjesni i pažljivi, kako bi se spriječilo daljnje širenje koronavirusa.

Koronavirusom inficirana su i tri uposlenika Doma zdravlja "Dr. Isak Samokovlija" Goražde. Jučer i danas obavljen je niz novih testiranja zdravstvenih radnika i dosadašnji rezultati su negativni. Na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde ukupno je inficirano 19 osoba, dok su dvije izliječene.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.