open-navfaktor-logo
search
Doboj
Kamionom otkinuo rampu na pružnom prijelazu, policija ga pronašla i kaznila
Pripadnici Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Doboj identifikovali su vozača kamiona koji je jučer u mjestu Ljeb, područje općine Stanari, oštetio rampu na pružnom prijelazu, nakon čega se udaljio.
12.02.2020. u 20:17
get url
text

Kako je saopćeno iz PU Doboj, ova osoba oštetila je rampu jučer oko 9 sati i isti dan je identifikovana.

Vozaču M. R. uručen je prekršajni nalog za počinjeni prekršaj iz Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH.

Željeznice RS-a također su objavile da je jučer na prijelazu "Ljeb" polomljen prerezivi uložak motke polubranika.

Iz Željeznica su ponovo ukazali na neophodnost poštovanja saobraćajne signalizacije prilikom prelaska preko putnih prijelaza, na mjestima ukrštanja puta i pruge.

- Vozač drumskog vozila nije se zaustavio nakon aktiviranja svjetlosno-zvučne signalizacije, koja signalizira nailazak voza i početak spuštanja polubranika. S obzirom da je u trenutku loma polubranika voz već prošao pored kontrolnog signala, koji obavještava mašinovođu da je uređaj za osiguranje putnog prijelaza ispravan, u najvećem broju ovakvih slučajeva mašinovođa nije u mogućnosti da odreaguje i zaustavi voz prije putnog prijelaza - pojašnjava se u saopštenju Željeznica RS.

Kako se dodaje u saopštenju zahvaljujući dobroj vidljivosti i preglednosti, kao i činjenici da se radilo o drumskom vozilu većih gabarita, mašinovođa je uspio uočiti vozilo i pravovremenom reakcijom zaustaviti voz, te izbjeći neželjene posljedice.

- Ponavljamo da voz uvijek ima prednost u odnosu na ostale učesnike u saobraćaju i to je regulisano Zakonom o želјeznicama kao i Zakonom o bezbjednosti u drumskom saobraćaju - navedeno je u saopćenju Željeznica RS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.