navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Jeste li znali

Kanarinac traži veći kavez, voli društvo druge ptice, ali ne i da ga čovjek mazi

Odlučili ste za kućnog ljubimca i želite kupiti kanarinca. Ukoliko je to vaša konačna odluka, u nastavku pročitajte nekoliko veoma korisnih stvari o ovim pticama koje će vam sigurno dobro doći.

Objavljeno: 10.02.2020. u 11:57
get url
text

Egzotična ptica

Kao što i sam naziv kaže, kanarinac dolazi sa Kanarskih ostrva, gdje su ga Španci pripitomili prije 500 godina. Danas u svijetu postoji oko 320 vrsta različitih kombinacija boja.

Mogu se podijeliti u tri cjeline, a na vama je da se odlučite da li ćete svog pernatog ljubimca izabrati zbog njegove umilne pjesme, vesele boje ili zanimljivog izgleda uopće.

Očekivani životni vijek ove ptice je od 12 do 18 godina.

Smještaj i briga

Kao i svaka ptica, i kanarinac voli slobodu. Zato ga ne zatvarajte u malu krletku. Njima je potreban što veći prostor, a dimenzije kaveza ne bi smjele biti manje od 40×60 centimetara. Nemojte kavez držati na suncu, propuhu ili blizu klima-uređaja, u kuhinji, gdje se događaju velika isparavanja.

Sa zalaskom sunca, kavez prekrijte kako bi kanarinac imao mir. U kavez postavite hranilicu, pojilicu i prečke, koje ne bi trebale biti predebele. Možete postaviti i grane od breze ili vrbe.

Obogatite njihov prostor igračkama kao što su ogledalo, zvonce i ljuljaška, ali vodite računa da ne pretrpate kavez i ostavite im dovoljno mjesta za letenje. Nekoliko puta sedmično ptici možete staviti kadicu sa mlakom vodom jer uživaju da se kupaju i brčkaju.

Kanarinci kao i ostale ptice i papagaji ne vole da im se često mijenja mjesto na kome stoji kavez. Ukoliko vaš mali pjevač tokom mitarenja prestane da pjeva, ne brinite, to je uobičajena pojava za ovu vrstu.

Prehrana

Kanarinci jedu gotovu mješavinu sjemenki, jabuke, narandže, banane, kruške, breskve, špinat, blitvu, povremeno i tvrdo kuhano jaje. Možete im ponuditi i mineralni kamen i sipinu kost. Svježa voda treba im biti dostupna uvijek.

U slučajevima pada plodnosti, pada imuniteta, kao i tokom mitarenja, kanarincima možete dodavati vitaminsko-aminokiselinske preparate.

Druženje

Ove raspjevane ptičice vole društvo, pa bi bilo idealno kada biste im mogli nabaviti partnera. Veoma su razigrani i druželjubivi, ali gledajte da držite jedinke suprotnog pola kako bi izbjegli sukobe, naročito između dva mužjaka.

Poželjno je pustiti ih bar jednom dnevno da lete po stanu, ali obavezno vodite računa da su prozori i vrata zatvoreni. Obratite pažnju jer kanarinci nisu toliko opušteni sa ljudima kao papagaji i ne vole pretjerano dodire i maženje. Nemojte pokušavati da ih uzimate u ruku i nosite jer će ih to uplašiti. Mogu se poslije nekog vremena pripitomiti i tada slijeću vlasniku na rame, ruku ili na sto.

Zdravlje

Sljedeći primjeri pokazuju da je ptica zdrava:

- oči nisu suzne i širom su otvorene
- perje je čisto i uredno
- nema promjene u boji i konzistenciji izmeta
- ima čiste i suhe nozdrve
- kandže nisu preduge
- nema vidljivih otoka niti povreda
- živahan je i ima dobar apetit