Kandidat za klupu Zmajeva: Izjava Radomira Antića o ratnom zločincu Radovanu Karadžiću bi mogla biti sporna

Objavljeno: 12.10.17 u 18:38

Fudbalski savez Bosne i Hercegovine traži novog selektora.

Antić: Niko iz Saveza ga nije kontaktirao
Antić: Niko iz Saveza ga nije kontaktirao

Rastanak sa Mehmedom Baždarevićem je neminovan i to će se zvanično dogoditi naredne sedmice, kada je zakazana sjednica "fudbalske vlade".

U medijima se spekulira sa brojnim imenima, potencijalnim kandidatima, koji bi mogli sjesti na klupu Zmajeva. Stručnjak čije ime se posebno ističe je Radomir Antić. Njegova biografija je vrhunska. Bivši je trener najvećih španskih klubova Real Madrida, Atletico Madrida, Barcelone...

Ipak, Antić je danas u izjavi za Blic kazao da ga još niko iz krovne kuće bh. fudbala nije kontaktirao.

- Zaista me niko nije zvao, ne znam ništa od toga. Trenutno sam u Beogradu i spremam se za put u Madrid – rekao je Antić i dodao da u ovom trenutku ne razmišlja o preuzimanju bilo koje reprezentacije.

Razmišljao ili ne, Antićevi pojedini istupi u medijima ne idu mu na ruku, barem što se fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine  i ovdašnje javnosti tiče.

On se 2009. godine gostujući u emisiji Poligraf na B92 dotakao ratnog zločinca Radovana Karadžića. Tačnije, pitanje u vezi s Karadžićem mu je postavio nivinar Jugoslav Ćosić.

Naime, srbijanski stručnjak je sredinim 90-ih godina novčano kažnjen (oko 12.000 eura) od Vrhovnog suda Španije zbog vrijeđanja novinara El Paisa.

- Poslije jednog intervjua u kojem sam branio Radovana Karadžića, rekao sam novinaru da je on nacionalista, da uopće ne poznaje ukupnu situaciju na našim prostorima. Nazvao sam ga fašistom. On me je tužio, a ja sam platio kaznu s velikim zadovoljstvom. Uvijek sam branio naše interese kada je Srbija u pitanju- rekao je Antić.

Da li je promijenio mišljenje o ratnom zločincu Radovanu Karadžiću?

- Ne, nisam. Kad braniš svoj narod, ja smatram da je to dužnost svakog čovjeka koji je bio u tom trenutku na toj poziciji - zaključio je ovaj trener.