Kanton Sarajevo: Djeca s poteškoćama u razvoju nemaju školu ni nastavne programe

Objavljeno: 03.10.17 u 14:07

Više stotina djece s poteškoćama u razvoju na području kantona Sarajevo nemaju nastavne programe, niti samu školu koju mogu pohađati, iako je školska godina već počela.

Još nema rješenja višegodišnjeg problema za djecu sa posebnim potrebama u Sarajevu
Još nema rješenja višegodišnjeg problema za djecu sa posebnim potrebama u Sarajevu

Kako je kazala novinarima Senada Bajrović iz Savjeta roditelja EDUS-a, sastanak je zakazan za narednih 15 dana, na kojem će se utvrditi ideja da se ide u brzu realizaciju prelaska u zgradu Osnovne škole "Isa-beg Ishaković".

- Trenutno se ova djeca nalaze u Osnovnoj školi "Vladislav Skarić" na trećem spratu - rekla je Bajrović.

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvir Kazazović je rekao da postoje različite opcije i interesi kako riješiti ovaj problem djece s poteškoćama u razvoju.

U ovom slučaju nađeno je kompromisno rješenje, a to je da se ponudi više modula programa.

- Roditelji su se opredijelili da djeca borave u prostorijama OŠ "Vladimir Nazor",  a osim toga bi se potpisao i ugovor s roditeljima koji žele da njihova djeca pohađaju neki od modula - dodao je Kazazović.

Apel roditelja djece s poteškoćama u razvoju s Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade KS s Kazazovićem na čelu, kampanja "Gdje je moja škola?" te konkretni prijedlozi za rješenje višegodišnjeg problema djece Grada Sarajeva, rezultirali su organizacijom sastanka s ministrom Kazazovićem, i to prvi put od jula ove godine.