open-navfaktor-logo
search
Skupština KS
Kanton Sarajevo dobio novi saziv, zastupnici položili svečane zakletve
Stranka demokratske akcije je u Skupštini osvojila deset mandata, Narod i pravda šest, Naša stranka pet, Socijaldemokratska partija i Savez za bolju budućnost po četiri, Demokratska fronta tri, Nezavisna bosanskohercegovačka lista dva te BOSS – Bosanska stranka jedan mandat
16.11.2018. u 10:28
get url
text

U Kantonu Sarajevo danas je konstituiran novi saziv Skupštine, potpisivanjem izjava i polaganjem svečane zakletve novoizabranih 35 zastupnika iz osam stranaka.

Zastupnici su svečano izjavili da će dužnost obavljati savjesno, pridržavati se Ustava i zakona Bosne i Hercegovine, Federacije Bosne i Hercegovine i Kantona Sarajevo, da će se zalagati za ljudska prava i slobode i da će u svim prilikama štiti interese BiH i KS, te ravnopravnost naroda i građana koji u njima žive.

Predsjednik stranke Narod i pravda Elmedin Konaković je na samom početku sjednice dao prijedlog da Skupština KS zaključkom definiše održavanje hitne sjednice za narednu sedmicu u kojoj bi se razmatrao Nacrt budžeta kojeg je utvrdila Vlada KS, kako bi što prije bio prihvaćen i proslijeđen u daljnju proceduru. Nakon toga, zastupnik iz Naše stranke Edin Forto dao je prijedlog da hitna sjednica Skupštine o Nacrtu budžeta bude održana 20. novembra, te da Elmedin Konaković predsjedava tom sjednicom, što su ostali zastupnici prihvatili.

{$galerijaFotografija}

Stranka demokratske akcije je u Skupštini osvojila deset mandata, Narod i pravda šest, Naša stranka pet, Socijaldemokratska partija i Savez za bolju budućnost po četiri, Demokratska fronta tri, Nezavisna bosanskohercegovačka lista dva te BOSS – Bosanska stranka jedan mandat. Novi zastupnici Skupštine KS su Admela Hodžić, Aljoša Čampara, Amra Hasagić, Hamed Aljović, Jasmina Bišćević-Tokić, Mahir Dević, Mirza Čelik, Sabahudin Delalić, Samra Hajrović-Ćosović i Smiljana Viteškić (SDA), Amel Mekić, Arijana Memić, Danijela Krstić, Elmedin Konaković, Elvedin Okerić i Vedran Jakupović (NiP), Amra Junuzović Kaljić i Fahrudin Pecikoza (NBL), Bibija Kerla, Sead Milavica i Senad Hasanović (DF), Damir Marjanović, Edin Forto, Neira Dizdarević, Vibor Handžić i Vildana Bešlija (NS), Damir Nikšić, Igor Stojanović, Samir Suljević i Segmedina Srna-Bajramović (SDP), Dževad Poturak, Jasna Duraković, Mirvad Kurić i Zvonko Marić (SBB) te Haris Pleho (BOSS).

Mandata su se, iako o tome Skupština KS zvanično nije dobila obavještenje, odrekli Semir Efendić (SDA) i Ibrahim Hadžibajrić (NBL). Oni ostaju načelnici općina Novi Grad i Stari Grad. Umjesto Efendića u Skupštinu KS ušla je Samra Hajrović-Ćosović, a umjesto Hadžibajrića Fahrudin Pecikoza.

Podsjećamo, predstavnici šest političkih stranaka, Naša stranka (NS), Socijaldemokratska partija BiH (SDP), Demokratska fronta (DF), Savez za bolju budućnost (SBB) i Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NBL) i Narod i Pravda (NiP, do sada su održali nekoliko sastanaka te izrazili opredjeljenje za formiranje vlasti u Kantonu Sarajevo.

skupstina-ks-16112018-JB-0J4A4873.jpg
1 od 26
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.