open-navfaktor-logo
search
Skupština usvojila
Kanton Sarajevo za ovu godinu dobio budžet od 1,4 milijarde KM
Budžet Kantona Sarajevo za 2023. godinu iznosit će milijardu i 438 miliona KM koji je u ovom iznosu danas, na prijedlog Vlade KS i Ministarstva finansija, usvojila Skupština Kantona Sarajevo.
29.03.2023. u 21:15
get url
text
Skupština KS

VEZANI TEKST - Kapidžić: Nemate u budžetu stavku za LGBT paradu, je li to strah od Dodika ili vaš novi stav?

Prijedlog ovogodišnjeg budžeta, koji je u odnosu na njegov nacrt povećan za više od 245 miliona KM, zastupnicima je predstavio novoimenovani kantonalni ministar finansija Emir Dedović, koji je na ovu funkciju stupio prije dva dana.

Dedović je rekao da mu nije bilo lako za tako kratko vrijeme optimalno se spremiti i braniti predloženi budžet, ali je poručio da je ovaj budžet respektabilan, rekordan, nije birokratski, te da je optimističan i hrabar za one koji ga trebaju izvršiti.

Kazao je da će se u ovoj godini probati naplatiti sva ona potraživanja koja su obaveza prema važećim zakonima i da ne smije biti privilegovanih u tom procesu. Dodao je da će se preispitati racionalnost svih javnih organa i njihova budžetska potrošnja.

Oko 42 posto budžeta čine izdvajanja na plaće svih uposlenih u javnom sektoru, za tekuće transfere i grantove bt iće usmjereno oko 40 posto njegovog iznosa, te nekih 18 posto za kapitalne investicije.

Dedović je, kako je saopćeno iz Službe za protokol i press KS, kazao da to ne izgleda toliko loše, ali se mora težiti standardima evropske stečevine i okruženja, a to je da se oko 25 posto troši za rad javnih organa i organizacija, a da se iznad 25 posto usmjerava u kapitalne investicije, u stvaranje novih vrijednosti i novih radnih mjesta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.