open-navfaktor-logo
search
Da se zlo ne ponovi
Kantonalna vlada: Peti maj proglašen Danom žalosti u KS u znak sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva
Vlada Kantona Sarajevo donijela je danas odluku da se 5. maj - Dan sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva proglasi Danom žalosti u KS, prenosi Anadolija.
11.05.2023. u 17:24
get url
text

VEZANI TEKST - Obilježen Dan sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva i poslana poruka Tužilaštvu BiH

Odluka je donesena na inicijativu ministra za boračka pitanja Omera Osmanovića, koji je istakao kako je neophodno da ovaj datum, kao jedan od najbolnijih za stanovnike Sarajeva bude trajno obilježavan i kao Dan žalosti.

- Usvajanjem ove inicijative, odnosno donošenjem odluke o proglašenju 5. maja Danom žalosti trajno bi se sačuvalo sjećanje na ubijenu djecu, te da se ovakvo zlo nikada i nigdje ne ponovi - naveo je Osmanović.

Odredbama Zakona o proglašenju žalosti u Kantonu Sarajevo propisani su uslovi za proglašenje žalosti, postupak proglašenja žalosti, vrijeme trajanja i način izražavanja žalosti u Kantonu Sarajevo. Dalju proceduru će provesti Stručna služba Vlade Kantona, uz konsultacije premijera kantona, predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo, a shodno odredbama navedenog Zakona o proglašenju žalosti u KS.

U toku opsade Sarajeva od 1992. do 1995. godine pripadnici Vojske Republike Srpske ubili su 1.601 dijete grada.

Vlada Kantona Sarajevo je u proteklom periodu donijela odluku o određivanju 5. maja kao Dana sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva, kao i da se taj datum obilježava prigodnim manifestacijama, te održavanjem historijskih časova u obrazovnim ustanovama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.