open-navfaktor-logo
search
UNMR "Nino Ćatić"
"Kantonalna vlast želi izbaciti 'Kovače' iz protokola obilježavanja značajnih datuma, to je neprihvatljivo!"
Udruženje novinara i medijskih radnika "Nino Ćatić" izražava uznemirenost najavama ministra za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omera Osmanovića o namjeri da se na minimum svedu organizovane posjete Šehidskom mezarju Kovači.
08.01.2023. u 14:04
get url
text

Kako je saopćilo Udruženje, Osmanović je ovo najavio kao primarni cilj a zbog kojeg kantonalne vlasti u centru grada namjeravaju izgraditi spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima, te preživjelim pripadnicima Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.

- Centralno spomen-obilježje u suštini nama treba kada dolaze sve delegacije, i svi kada hoćemo prilikom svih značajnih datuma da tu polažemo cvijeće, da ne uznemiravamo ljude na Kovačima koji leže gore. Imamo Dan šehida, kada se obilaze ti ljudi koji trebaju da se obiđu, a mi koristimo sada svaku priliku i idemo gore i polažemo cvijeće - rekao je za medije Osmanović 7. novembra 2022. godine (Dnevnik Televizije Sarajevo).

Izuzetno je pohvalna ideja o gradnji spomenika pripadnicima korpusa koji je branio Sarajevo, ali su posve pogrešni i opasni razlozi za to. Monument je potreban kao način da se dodatno učvrsti spomen na branitelje Sarajeva, kako zbog onih koji su svjedočili tom vremenu, tako i zbog novih generacija. On je potreban i zbog onih koji ne vole Sarajevo, kako bi ih podsjetio da takvi nisu uspjeli u paklenom naumu osvajanja tog grada. Mnogo je razloga zbog kojih je takvo spomen-obilježje potrebno glavnom bosanskohercegovačkom gradu, ali je posve pogrešan, neprihvatljiv i šokantan taj da bi služio da odvrati od posjeta mezarju Kovači - navode iz Udruženja.

Dodaju da je spomenik potreban, ali kao dopuna mape mjesta za razumijevanje naše bremenite historije, a ne kao način da se eliminišu ili bitno umanje posjete Kovačima.

- Znajući da su Kovači jedno od mjesta gdje se spoznaju najbitniji elementi prethodne agresije - od toga ko je branio Sarajevo i BiH, do toga ko je bio vrhovni komandant naroda i države napadnute sa više strana, ne možemo a da ne posumnjamo u subverzivne namjere realizatora i kreatora ovakve ideje. Ko ne želi da se često podsjećamo na šehide i na prvog predsjednika Bosne i Hercegovine Aliju Izetbegovića? - kažu iz Udruženja.

Ističu da je "neprihvatljiv ovaj pokušaj ciljanog uskraćivanja za nezamjenljive osjećaje i činjenice a koje osjete i spoznaju svi koji dođu na Kovače".

- Nezamislivo je da iko kaže da se ne treba ići na Kovače. Naročito da to izjavi ministar za boračka pitanja KS. Ministar Osmanović je otvoreno rekao da ne trebamo koristiti svaku priliku da odemo "gore" da "ne uznemiravamo šehide". Otvoreno mu želim reći da ja, kao mlada osoba i kao unuk šehida, koristim svaku priliku da obiđem mezar mog rahmetli dede i svih drugih gazija, jer u suprotnom sam ga ostavio zaboravu i postao bih nezahvalan za žrtve, za mnoge položene živote a zbog kojih sam danas slobodan čovjek.

Nemam ništa protiv izgradnje spomenika, čak vjerujem da su krucijalni zbog njegovanja kulture sjećanja, ali niti jedan spomenik ne smije zamijeniti mezarje na Kovačima gdje se nalaze mnogi naši velikani i heroji, gdje se nalazi naš prvi predsjednik i koje je naš simbol časti, čistoće i silnog bosanskog inata. Za Kovače nema alternative! U suprotnom, postepeno padamo u varku zaborava i nezahvalnosti koje bi takav postupak mogao prouzrokovati. Emocije koje se osjete na mezaristanu su nezamjenljive betonom i cementom - kazao je Rijad Ahmetović, unuk šehida ukopanog na Kovačima.

I iz udruženja porodica šehida oštro reaguju na najave ministra Osmanovića.

- Smatram da naši mrtvi nisu ničim zaslužili da budu zaboravljeni i da im se ne ide na mezarje. Niko mi ne može zabraniti da ne posjetim mezar svog oca, mezar rahmetli predsjednika, kao i mezare ostalih šehida - kaže Amerisa Ahmetović iz Upravnog odbora Udruženja porodica šehida i palih boraca općine Centar.

Iz Udruženja "Nino Ćatić" ističu da je nevjerovatna tvrdnja kojom se žele opravdati ovakvi potezi.

- Posjećivanjem Kovača, učenjem fatihe, polaganjam cvijeća i ostalim primjerenim aktivnostima, nikako se ne uznemiravaju oni koji tu leže, kako kaže ministar. To je neistina. Naprotiv, civilizacijske i vjerske norme na takve posjete gledaju pohvalno. Upravo zbog ovog neodrživog opravdanja, smatramo da postoje skrivene namjere iza ovakvih projekata. Podržavamo izgradnju spomen-obilježja, ali nećemo pristati da se svi značajni datumi ne obilježavaju i posjetom Kovačima, te da brojne delegacije zbog njega budu odvraćene od dolaska na ovo mjesto značajno za našu historiju. Jednako je nevjerovatna i neprihvatljiva tvrdnja da ovo mezarje trebamo posjećivati jednom godišnje, na Dan šehida - navode iz Udruženja. 

Pozivaju ministra Osmanovića i sve odgovorne, da odustanu od ove nakane i da izgradnja spomen-obilježja pripadnicima Prvog korpusa nikako ne proizvede protokole u kojima će posjeta Kovačima biti izostavljena.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.