Kao da je iz BiH: Milijarder optužen za finansijsku prevaru postao češki premijer

Objavljeno: 06.12.17 u 15:09

Lider češke stranke ANO Andrej Babiš u srijedu je imenovan novim premijerom Češke, nakon što je njegova stranka pobijedila na izborima u oktobru.

Babiš: Njegovo bogatstvo procjenjuje se na četiri milijarde eura
Babiš: Njegovo bogatstvo procjenjuje se na četiri milijarde eura

Predsjednik Miloš Zeman imenovao je premijerom poslovnog čovjeka i milijardera Babiša. On se sprema da formira manjinsku vladu, koja bi trebala biti potvrđena 13. decembra. Ishod glasanja o povjerenju prilično je neizvjestan.

Babiš je zahvalio Zemanu za to što je utvrdio datum glasanja o povjerenju njegovoj vladi prije summita u Briselu, predviđenog za 14. i 15. decembra, koji će, kako je rekao, biti "vrlo važan za našu zemlju i sigurnost naših građana".

 - Naša zemlja treba biti aktivnija u rješavanju problema ilegalne migracije - rekao je Babiš.

Zeman, koji je poznat po svom negativnom odnosu spram medija, ocijenio je da će Babiš odsad biti meta "kampanje mržnje u zemlji, usmjerene prema svima onima koji su postigli uspjeh".

Babiš pokušava oformiti manjinsku vladu nakon što su ga, osim krajnje desnog i protuevropskog SPD-a, ostale stranke odbacile.

ANO je na izborima osvojio 29,6 glasova, gotovo tri puta više nego druga najjača stranka, desno-centristički Građanski demokrati, ali to joj nije dovoljno za većinu u parlamentu u koji je ušlo devet stranaka.

Formiranje manjinske vlade zahtijevat će potporu ostalih stranaka, jer ANO sa 78 od 200 mjesta u parlamentu nema većinu. Jedino su komunisti potvrdili da bi pristali na manjinsku vladu.

Većina stranaka odbila je Babiša, jer optužen je za prevaru. Policija tvrdi da je 2008. prikrio vlasništvo nad farmom i kongresnim centrom izvan Praga, kako bi se mogao prijaviti za dva miliona eura vrijedan poticaj Evropske unije, koji je namijenjen samo malim firmama. On odbacuje bilo kakvu krivicuu i tvrdi da je riječ o politički motiviranom procesu.

Spoj privredne, medijske i političke moći, kao i njegov dominantan stil i želja da pojednostavi parlamentarne procedure, pokrenuo je optužbe da je on prijetnja za demokraciju, a on se brani željom da država ide naprijed.

Pozivi na nepridruživanje Babiševom kabinetu bili su u središtu rasprava većine stranaka prije izbora, što se nije promijenilo ni nakon izbora, bez obzira na podudarne stavove oko politika u vezi s investicijom u infrastrukturu, porezne rezove i veću transparentnost vlade.