open-navfaktor-logo
search
Savjeti stručnjaka
Kapacitet pluća možete povećati i 10-minutnim vježbama
Mnoge zemlje u svijetu se suočavaju sa pandemijom koronavirusa od koje je do sada zaraženo i preminulo na hiljade osoba, ali zdravstveni stručnjaci savjetuju kako je moguće i uz 10-minutne vježbe povećati kapacitet pluća u borbi protiv koronavirusa.
Nedim Pobrić
01.04.2020. u 17:47
get url
text

Mišljenja su da odgovarajući respiratorni treninzi mogu u značajnoj mjeri povećati kapacitet pluća, dodajući kako su danas skoro svima dostupni videoklipovi sa tehnikama disanja protiv anksioznosti i vježbama disanja koje mogu povećati kvalitet života građana.

Veoma korisne klipove je objavio i Odsjek za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Univerziteta zdravstvenih nauka (SBU) iz Istanbula, na kojima se mogu pogledati brojne vježbe disanja, a preporučuje se da se rade dva-tri puta dnevno po 5-10 minuta.

Vježbe s velikom lakoćom mogu izvoditi skoro svi, uključujući i osobe koje boluju od hronične plućne bolesti.

Prof. dr. Kadriye Cetinkaya Ones, s Univerziteta zdravstvenih nauka (SBU), istakla je za AA da respiratorna rehabilitacija značajno poboljšava stepen oporavka kod pacijenata koji imaju respiratorni distres, dodajući da su ove vježbe od životnog značaja za mnoge bolesnike.

- Mislim da je posebno u momentima kada se cijeli svijet suočava s COVID-19 od vitalnog značaja povećati plućni kapacitet. Vježbe disanja su vrlo korisne za naša pluća kako bi radila u punom kapacitetu. Daju plućima snagu da duže traju u borbi s bolestima s kojima se susreću. Znamo da pacijent koji ima COVID-19 može doživjeti respiratorni distres. Ako naša pluća rade u punom kapacitetu, naša će se otpornost povećati u susretu s virusom. Respiratorne vježbe igraju važnu ulogu u oporavku pluća kod pacijenata koji su se suočili sa epidemijom COVID-19 - rekla je dr. Ones.

Naglasila je također da respiratorne vježbe mogu pomoći i tako što će značajno smanjiti trajanje bolesti.

- Respiratorna rehabilitacija kod osoba koje imaju respiratorne probleme smanjuje respiratorne tegobe. Također, značajno doprinosi kvaliteti života kod tih osoba. Vježbe za smanjenje respiratornih tegoba povećavaju oksigenaciju svih ćelija, što osobi pomaže da lakše diše. Na taj način svi sistemi u našem tijelu rade s optimalnom snagom i kapacitetom - objasnila je dr. Ones.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.