Destinacije

Kapadokya, Erciyes i Kozakli: Jedinstvena zimska turistička atrakcija u Turskoj

Objavljeno: 02.01.2019. u 14:33

Nakon letenja balonom u Kapadokyi, turistima je potreban svega jedan sat vožnje automobilom do glavnog skijališta na planini Erciyes, gdje tokom dana imaju priliku uživati u zimskim sportovima. Termalne vode u Kozakliju, koje su također udaljene svega jedan sat vožnje, obično bivaju mjesto gdje turisti na kraju dana pune baterije i vraćaju energiju potrošenu tokom dana

FOTO: AA

Kapadokya, u općini Goreme, nadomak turskog grada Nevsehira, jedna je od najpoznatijih turističkih destinacija u Turskoj gdje se spajaju ljepote prirode i historije, formirajući jedan od najljepših krajolika na svijetu, javlja Anadolu Agency (AA). 

Kapadokya se nalazi u centralnoj Anadoliji, u srcu današnje Turske. Reljef se sastoji od visokog platoa, visine iznad 1.000 metara nadmorske visine, isprobadanog vulkanskim vrhovima, sa planinom Erciyes, u blizini grada Kayserija. Kao takva, ova regija predstavlja jedinstvenu i jednu od najtraženijih zimskih turističkih destinacija u toj zemlji.

Poseban doživljaj u Kapadokyi je vožnja balonom, a vremenski uslovi na tom području dozvoljavaju da se oko 300 dana godišnje može njime letjeti. Osim toga, na istom području svaki posjetilac ima priliku za skijanje na planini Erciyes, kao i uživanje u termalnim vodama na Kozakliju. 

Dok su geološka kretanja formirala bijele vilinske dimnjake, ljudi su tokom historije u Kapadokyi ostavili tragove vlastitih civilizacija gradeći u stijenama kuće i pretvarajući ih u remek djela ljudske civilizacije.

Nakon letenja balonom u Kapadokyi, turistima je potreban svega jedan sat vožnje automobilom do glavnog skijališta na planini Erciyes, gdje tokom dana imaju priliku uživati u zimskim sportovima. Termalne vode u Kozakliju, koje su također, udaljene svega jedan sat vožnje, obično bivaju mjesto gdje turisti na kraju dana pune baterije i vraćaju potrošenu energiju. 

Foto: Anadolija

Planina Erciyes nalazi se na 3.916 metara nadmorske visine i najviša je planina u centralnoj Anadoliji. Zbog blizine Kapadokye, lakog pristupa, dužine staza i svih drugih pogodnosti svakim danom sve je popularnija među turistima, a već nekoliko godina je domaćin svjetskih i regionalnih takmičenja u snowboardu. 

Ne samo da ima puno za ponuditi skijašima nego i onim koji žele samo boraviti na čistom planinskom zraku. Centar nudi i brojne mogućnosti za goste koji mogu koristiti medicinske centre, kafeterije, restorane i igraonice, a lanci hotela nude mogućnost smještaja 1.500 gostiju. 

Na Erciyesu postoje 34 staze duge ukupno 102 kilometra koje su pravi izbor kako za profesionalne skijaše, tako i za početnike. Skijalište je uvezano sistemom 18 žičara, među kojima se nalaze i dvije gondole kapaciteta 25.500 skijaša na sat. 

U najkraćem, Kapadokya, Erciyes i Kozakli će posjetiocima ponuditi potpuni ugođaj. 

Izvor:   Anadolija

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije