open-navfaktor-logo
search
Pisali veledrogerijama
Karakaš: SBK pokušava nabaviti vakcine protiv koronavirusa
Ministarstvo zdravstva Srednjobosanskog kantona (SBK) uputilo je pismo namjere veledrogerijama te se očekuje njihov odgovor o mogućnostima nabavke cjepiva protiv koronavirusa, potvrdio je novinarima u Travniku direktor Zavoda za javno zdravstvo SBK Sead Karakaš.
07.04.2021. u 17:57
get url
text
Sead Karakaš

- Sada se očekuje njihova reakcija. Ukoliko dobijemo pozitivne odgovore da mogu osigurati vakcine, svakako će se i naš kanton uključiti u nabavku - kazao je Karakaš.

Podsjetio je da je u SBK do sada stiglo 1.000 doza cjepiva AstraZeneca, koje je BiH donirala Srbija, te 762 doze cjepiva Pfizer.

- Upravo nam stiže 1.700 novih doza vakcina AstraZeneca i imamo plan i prioritete. Sa zdravstvenim radnicima upravo završavamo tu priču, započeli smo vakcinaciju u staračkim domovima, a onda na red dolaze osobe starije od 65 godina - kazao je Karakaš.

Govoreći o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u SBK, ocijenio je da je ona i dalje složena i da je značajan pritisak na zdravstvene ustanove.

- No, u zadnjih par dana osluškujemo i osjećamo, ipak, neko olakšanje. To nam daje ohrabrenje i nadu da ovaj val možda možemo staviti pod nadzor, jer je u jednom trenutku bio van kontrole - kazao je.

Trenutno u SBK ima 408 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, dok je 135 osoba hospitalizirano.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.