open-navfaktor-logo
search
Gradonačelnca Sarajeva
Karić: Pravda je neophodan dio uspostavljanja nacionalnog pomirenja
Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić istaknula je na obraćanju uoči izricanja konačne presude Ratku Mladiću, bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), da je nakon Jasenovca, žutih traka, Aušvica i Treblinke svijet kategorički rekao nikad više, ali da su nažalost pola stoljeća poslije na skoro svakom pedlju Bosne i Hercegovine izvršeni najteži ratni zločini u periodu od 1992. do 1995. godine, uključujući i genocid.
08.06.2021. u 16:06
get url
text

Grad Sarajevo je u Vijećnici organizovao javno praćenje izricanja presude Žalbenog vijeća Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu Ratku Mladiću.

- Okupili smo se da iskažemo pijetet prema žrtvama. Trebamo ukazati na važnost presuda međunarodnih sudova i činjenica koje su utvrđene - rekla je Karić, navodeći da su se okupili upravo u Vijećnici koja je simbol nesalomljivog duha Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Karić je citirala Madeline Albright koja je po osnivanju Haškog tribunala rekla da će to biti sud bez pobjednika, i da će jedini pobjednik biti istina.

Podsjetila je na važnost rada Tribunala i Mehanizma, te navela da je Grad Sarajevo imao pravo i obavezu da pokrene inicijativu da rad Tribunala, transkripti i ostala građa budu dostupni javnosti.

- Sudske odluke se ne prejudiciraju. Sačekat ćemo dispozitiv presude. Možda je najbolji način – molitvom za pravdu i mir, čije vrijednosti najbolje opisuju riječi prvog predsjednika Tribunala – pravda je neophodan dio uspostavljanja nacionalnog pomirenja - podvukla je Karić.

Drugostepenu i konačnu presudu će, kako je iz Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) najavljeno, izreći sudije Žalbenog vijeća - Prisca Matimba Nyambe, Aminatta Lois Runeni N’gum, Seymour Panton, Elizabeth Ibanda-Nahamya i novoimenovani sudija Mustapha El Baaj.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.