open-navfaktor-logo
search
Dominira cijelim Sarajevom
Kasarna Jajce izgleda sablasno, mogu se snimati horor-filmovi
Kasarna Jajce već godinama izgleda sablasno i predstavlja pravu bruku glavnog grada BiH.
04.03.2021. u 21:53
get url
text

Ekipa Faktora posjetila je kompleks kasarne Jajce u starogradskom naselju Vratnik u kojoj smo zatekli samo nekoliko mačaka i pasa lutalica. Stanovnici okolnih kuća nadaju se da će konačno vlasti uraditi nešti na njenoj rekonstrukciji jer u ovako ruševnom stanju predstavlja opasnost za ljude i okolinu.

- Tužno je i žalosno da je jedan ovakav kompleks u zaista ružnom stanju. Trenutno se jedino može koristiti za snimanje horor-filmova – kaže jedan od Sarajlija čija kuća graniči sa kasarnom Jajce.

Kasarna Jajce dominira (uz Bijelu tabiju) cijelim gradom, a sagrađena je između 1887. i 1897. godine za potrebe austrougarske vojske i nazvana je po princu Eugenu Savojskom. "Jajce kasarna" se zove od 1915. godine kada je tu preselila jedna austrougarska vojna bolnica iz Jajca. Kroz nju su, kroz razne periode bogate bosanskohercegovačke historije, prolazile različite vojske.

Nakon vojnika Austro-Ugarske ona je poslije Prvog svjetskog rata bila sjedište vojske Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca (kasnije Kraljevine Jugoslavije), u Drugom svjetskom ratu koristile su je okupatorske fašističke snage, a potom Jugoslovenska narodna armija (JNA). Neposredno pred početak agresije na BiH, u proljeće 1992. godine JNA je napustila kasarnu. Odnesena je sva pokretna imovina, a uništene su elektroinstalacije i dio drugih instalacija i infrastrukture. Nakon što je objekat preuzet od strane Armije BiH, bio je izložen granatiranju i teško je oštećen.

{$galerijaFotografija}

Od 1995. do 2002. u dijelovima kompleksa bile su smještene jedinice Vojske FBiH i Oružanih snaga BiH, a od 2002. teško oštećeni objekti kompleksa nisu u redovnoj upotrebi. Od 2002. naziv kompleksa je kasarna "Safet Hadžić", a od 2009. godine je na listi nacionalnih spomenika BiH. Grad Sarajevo je krajem 2018. godine preuzeo vlasništvo nad ovom ruševnom zgradom i pratećim objektima, a jedino što je u ovom periodu urađeno je noćna rasvjeta kako bi se sa Barščaršije kasarna tokom noći mogla i vidjeti.

Trenutna šteta na ovom spomeniku procjenjuje se između 80 i 85 posto. Gradske vlasti u narednom periodu žele spriječiti dalju devastaciju i propadanja objekta, a sve u skladu s mišljenjem i nadzorom institucija nadležnih za zaštitu nacionalnih spomenika BiH.

Scena iz kultnog filma "Das ist Walter"

Enterijer nekadašnje kasarne, kao i njena lokacija, bili su inspiracija režiseru Hajrudinu Šibi Krvavcu u kultnom filmu "Valter brani Sarajevo". Upravo je na platou ispred kasarne snimljena i legendarna scena i slavna rečenica "Das ist Walter".

Kada se govori o gledanosti filma "Valter brani Sarajevo", obično se barata o milijardu, nerijetko čak i o milijardu i po gledalaca. Veliku zaslugu za to imaju i Kinezi. Naime, u Kini je 1975. godine film prikazan na državnoj televiziji i tada je stekao veliku popularnost.

Kasarna Jajce 03.03.2021.
1 od 30
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.