open-navfaktor-logo
search
Predsjednik Bordo tima
Kasum podnosi ostavku: Nada se da uposlenici FK Sarajevo neće raditi pet mjeseci bez plaće
Predsjednik UO FK Sarajevo Damir Kasum nakon 15 mjeseci napustit će Bordo klub, što je potvrdio na društvenim mrežama.
16.09.2021. u 21:39
get url
text

Kasum je naglasio kako je imao ponudu novih vlasnika koševskog premijerligaša da nastavi sa poslom, ali da ju je ipak odlučio odbiti.

Kasumovo vam prenosimo Kasumovo "obraćanje":

- Prošlo je skoro 15 mjeseci otkako sam postao dio jedne fantastične priče, postao sam član najznačajnijeg sportskog kolektiva i branda u Bosni i Hercegovini, FK Sarajevo. U klub sam došao sa vizijom i željom da doprinesem razvoju i unaprjeđenju kluba sovjim iskustvom koje sam stekao realizacijom preko 50 razvojnih projekata na tri kontinenta. Velika želja mi je bila da postanemo nešto više od samo sportskog kolektiva. S tim ciljem sam pokrenuo incijativu formiranja dobrotvorne fondacije unutar bordo kluba po uzoru na Barceona Foundation ili Roma Cares. Naše fondacija se trebala zvati Sarajevo Smile. Međutim, čovjek planira, Bog se smije...

Početkom februara 2021. sam imao tu čast da od strane Skupštine kluba budem izabran na dužnost predsjednika FK Sarajevo. Zajedno sa kolegama iz Uprave, Hajrudinom Kapetanovićem i Elvirom Lemešom, smo se ubrzo susreli sa izuzetno ozbiljnom finansijskom krizom kluba, koja je zajedno sa blago rečeno problematičnim suđenjem tokom proljetnog dijela prvenstva, dovela do historijskog sportskog neuspjeha našeg tima. Ovdje moram da naglasim da sam ponosan na svoje kolege iz Uprave koji ni jednog trenutka nisu pomišljali da napuste "tonući brod" i zajedno smo čvrsto odlučili da ćemo se izboriti sa krizom što smo na kraju i uspjeli. 

Dolaskom Ismira Mirvića i povratkom Vincenta Tana, počinje nova era kluba. Uvjeren sam da će to biti bolja era u kojoj će klub postići ono što smatram da je neophodno, a to je finansijska samoodrživost. Investitori trebaju biti investitori, a ne donatori. Smatram da investitori trebaju ulagati u infrastrukturu kluba kao što je u prvom redu trening centar, ne u plate uposlenika i igrača jer to nisu ulaganja. 

Ovim putem bih htio da se zahvalim Vincentu Tanu, Jalilu Rasheedu i Ismiru Mirviću na povjerenju koje su mi ukazali ponudivši mi da i nadalje obavljam dužnost predsjednika Upravnog odbora FK Sarajevo. Nakon dugog razmišljanja, došao sam do zaključka da su novoj eri potrebna nova lica. Da je potrebno smiriti tenzije oko kluba. Iako, nikad nisam htio da polarizujem ljude oko kluba i naše navijače (čak suprotno), nadam se da mogu barem biti dio rješenja koje će doprinijeti smanjivanju tenzija i davanju prilike novoj eri. Zbog toga sam odlučio da ću na dan Skupštine koji smatram završetkom krize i sretnim danom za sve pristalice FK Sarajevo, podnijeti ostavku na mjesto predsjednika Upravnog odbora FK Sarajevo. 

Ovim putem bih htio da se zahvalim svim uposlenicima i igračima FK Sarajevo na saradnji u ovom periodu. Bili smo skupa u dobru i zlu. Radio sam maksimum da vas zaštitim i žao mi je što ste bili dovedeni u situaciju u kojoj ste morali raditi pet mjeseci bez primljene plate. Nadam se da se to nikad više neće ponoviti.

Isto tako bih se želio zahvaliti svim navijačima koji su uprkos svemu ostali uz naš klub. Smatram da se sa navijačima mora puno više raditi da bi se jednoga dana stvorio ambijent u kojem će utakmice našeg kluba biti najljepši događaj u sedmici za porodice ovog grada.

Najbolje za kraj, Sabrina Buljubašić. Želim da ti se zahvalim na svemu što radiš za klub. Posebno na fantastičnom poslu u zadnja tri mjeseca kad si nevjerovatnom brzinom riješila pitanje investitora. Šta bi za to dali drugi klubovi u BiH i svijetu. Drago mi je da naš klub ima nekoga ko je povezna sa svijetom fudbala izvan naše zemlje. Želim ti sve najbolje i skoriji napredak u karijeri. Zaslužila si ga.

Hvala svima koji su mi dali podršku u teškim danima. Hvala i onima što su bili kritični prema meni u granicama ljudske pristojnosti. Svi smo mi prolazni, klub je vječan. Sada naprijed u novu eru, razvoj kluba i sportske uspjehe.

Svi u napad, jedan je Hase!"

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Damir Kasum (@damir_kasum)

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Damir Kasum (@damir_kasum)

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.