Katalonski predsjednik: Potezi Madrida su najgori napad nakon Francove diktature

Objavljeno: 21.10.17 u 22:09

Katalonski predsjednik Carles Puigdemont obratio se večeras javnosti nakon što je Madrid danas aktivirao član 155. Ustava kojim ukida autonomiju Kataloniji.

Puigdemont je kazao da neće pristati na mjere Madrida, te da su potezi Madrida prema Kataloniji najgori napad nakon Francove diktature.

- Žele nas likvidirati. Ako su temeljne vrijednosti Evrope ugrožene u Kataloniji, bit će ugrožene i u cijeloj Evropi - rekao je katalonski predsjednik.

Najavio je borbu za "svoje domove i ekonomiju".

- Moramo odbraniti naše institucije onako kako smo ih uvijek branili, na miran i civiliziran način. U Kataloniji i Španiji danas je ubijena demokratija. Evropo, niste nam pomogli 1936. Molim vas, sada je trenutak! - kazao je u dramatičnom obraćanju Puigdemont.

Najavio je da će sazvati hitnu sjednicu katalonskog parlamenta kako bi odgovorio na aktiviranje člana 155. španskog ustava koji dopušta ukidanje regionalne autonomije, ali nije naglasio hoće li na sjednici doći do proglašenja nezavisnosti.

Podsjetimo, španska vlada aktivirala je danas član 155. Ustava i predložila niz mjera za preuzimanje nadležnosti poslova regionalne vlade Katalonije. O njima bi u petak trebao glasati gornji dom parlamenta u kojem većinu ima vladajuća Narodna stranka desnog centra.

 VEZANI TEKST Nakon odluke španske vlade: Pola miliona ljudi protestuje na ulicama Barcelone