open-navfaktor-logo
search
Jedinstveno
Katar 2022: Odbrojavanje do najneobičnijeg Svjetskog prvenstva u fudbalu do sada
Još manje od mjesec dana ostalo je do početka Svjetskog fudbalskog prvenstva u Kataru koje je, samo po sebi, jedinstveno, jer je prvo u historiji fudbala koje će se održati zimi na sjevernoj hemisferi, javlja Anadolu Agency (AA).
22.10.2022. u 12:48
get url
text

Najveće međunarodno takmičenje u fudbalu održat će se od 20. novembra do 18. decembra.

Obično se svjetska prvenstva održavaju tokom ljeta na sjevernoj hemisferi i dolaze nakon završetka fudbalske sezone u Evropi.

Ali Katar 2022. godine je planiran da se igra na jesen i zimu zbog intenzivne ljetne vrućine u toj zaljevskoj državi. Nakon finala u decembru, klubovi će nastaviti sezonu.

To također znači da će prvi put arapska zemlja biti domaćin Svjetskog fudbalskog prvenstva.

Osim toga, biće to prvo Svjetsko prvenstvo održano u Aziji od 2002. godine kada je održano u Južnoj Koreji i Japanu, gdje je svjetski prvak postao Brazil.

Katar se nalazi u zapadnoj Aziji, na sjeveroistočnoj obali Arapskog poluotoka.

Peterostruki prvak Brazil želi da poboljša rekord

Reprezentacija Brazila, koja je dosad pet puta osvajala Svjetsko prvenstvo, drži rekord. Brazilci su već dvije decenije željni još jednog trijumfa na Svjetskom prvenstvu. U Kataru će brazilski tim, predvođen Neymarom, "loviti" šestu titulu svjetskog prvaka.

Brazil je posljednji put osvojio naslov Svjetskog prvenstva u Južnoj Koreji i Japanu 2002. godine, nakon što je u Jokohami pobijedio Njemačku rezultatom 2:0.

Francuska, aktuelni šampion, u svom timu ima mnogo zvučnih imena kao što su Kylian Mbappe, Paul Pogba i Antoine Griezmann.

Francuzi su dvaput bili svjetski prvaci (1998. i 2018. godine) i traže novu priliku da zadrže titulu.

Na Svjetskom prvenstvu 2018. godine u Rusiji, "trikolori" su postali prvaci svijeta nakon pobjede u finalu protiv Hrvatske rezultatom 4:2.

Njemačka, svjetski prvak iz 2014. godine je spremna da se izjednači sa Brazilom budući da je četiri puta osvojila najjače međunarodno prvenstvo u fudbalu.

Italija je također osvojila četiri svjetska prvenstva (1934, 1938, 1982. i 2006. godine), ali nije uspjela da se kvalifikuje za Katar 2022.

Katar debituje, Vels i Kanada se vraćaju nakon dugo vremena

Domaćin Katar, koji je član Azijske fudbalske konfederacije (AFC), debitovat će na Svjetskom prvenstvu u novembru. Katar se nalazi u Grupi A i igraće protiv Ekvadora, Senegala i Nizozemske.

Vels i Kanada će poslije dužeg vremena ponovo igrati na Svjetskom prvenstvu.

Fudbalska reprezentacija Velsa izborila je svoje mjesto na Svjetskom prvenstvu 2022. godine, čime je okončala 64-godišnju pauza. U junu je Vels predvođen Garethom Baleom eliminisao Ukrajinu sa 1:0 u doigravanju za SP Katar 2022. Ukrajinski napadač Andriy Yarmolenko postigao je autogol i poslao Velšane na takmičenje prvi put od 1958. godine. Vels će u Grupi B igrati protiv Engleske, Irana i Sjedinjenih Američkih Država.

Reprezentacija Kanade se po drugi put u historiji kvalifikovala na Svjetsko prvenstvo. Novi plasman je nakon 36 godina osigurala u trećem kolu kvalifikacija u Konfederaciji Sjeverne i Srednje Amerike (CONCACAF) pobjedom protiv Jamajke (4:0). U Grupi F Kanada će igrati protiv Belgije, Maroka i Hrvatske. Zanimljivo, Belgija je bila treća u Rusiji 2018. godine, a Hrvatska viceprvak.

Kante, Wijnaldum, Diogo Jota propuštaju SP 2022

Francuski veznjak Chelseaja N'Golo Kante, nizozemski veznjak Rome Georginio Wijnaldum i portugalski napadač Liverpoola Diogo Jota su među igračima koji će propustiti Svjetsko prvenstvo 2022. godine zbog problema s povredama.

Kante, koji je s Francuskom postao svjetski prvak 2018. godine, propušta Mundijal u Kataru, nakon što je londonski klub ove sedmice saopštio da će 31-godišnjak ostati izvan terena četiri mjeseca zbog operacije tetive.

Wijnaldum (31) je u avgustu slomio nogu na treningu i još uvijek ne može igrati.

Jota (25) je zadobio tešku povredu potkoljenice i također propušta Svjetsko prvenstvo, potvrdio je menadžer Liverpoola Jurgen Klopp.

Ni defanzivac Chelseaja Reece James (22) neće igrati za Englesku u Kataru zbog povrede koljena. Prošle sedmice, Chelsea je saopštio da se očekuje da će James biti van terena osam sedmica.

Povreda argentinske zvijezde Paula Dybale mogla bi predstavljati hendikep za njegovu reprezentaciju jer bi napadač Rome mogao propustiti Svjetsko prvenstvo. Ovaj 28-godišnjak je u oktobru zadobio povredu tetive i očekuje se da će se vratiti na teren ​​krajem novembra. Dakle, Dybala bi se mogao oporaviti prije Svjetskog prvenstva, ali vjerovatno neće biti potpuno spreman.

Juventusov veznjak Paul Pogba (29) vjerovatno neće biti pozvan u francusku reprezentaciju sljedećeg mjeseca. Pogba, koji je postigao gol za Francusku u finalu Svjetskog prvenstva 2018. godine, podvrgnut je operaciji koljena u septembru. Ove sezone Pogba nije odigrao nijednu utakmicu za Juventus i još uvijek je u fazi oporavka.

Klose i dalje najbolji strijelac svjetskih prvenstva svih vremena

Bivši njemački napadač i prvak iz 2014. godine Miroslav Klose i dalje drži rekord sa najviše postignutih golova na svjetskim prvenstvima.

Klose je postigao 16 golova u 24 nastupa na četiri svjetska prvenstva (2002, 2006, 2010. i 2014. godine). Nadmašio je legendarnog brazilskog napadača Ronalda u polufinalu Svjetskog prvenstva 2014, postigavši ​​gol protiv Brazila u senzacionalnoj pobjedi Njemačke protiv domaćina rezultatom 7:1.

Ronalda, koji je postigao 15 golova u 19 mečeva, slijedi njemačka legenda Gerd Muller.

Muller, koji je preminuo 2021. godine, a postigao je 14 golova na mundijalima 1970. i 1974. godine.

Zvijezda Njemačke i minhenskog Bayerna Thomas Muller (33) jedini je aktivni igrač koji je postigao deset golova u 16 utakmica na svjetskim prvenstvima. Mulleru treba još sedam golova da bi oborio rekord sunarodnjaka Klosea.

Za portugalskog napadača Cristiana Ronaldo (37) i argentinsku zvijezdu Lionela Messija (35) bi Svjetsko prvenstvo u Kataru moglo biti i posljednje u karijeri.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.