open-navfaktor-logo
search
Radovi počeli 2016.
Katar svečano otvorio stadion za SP, izgleda kao svemirski brod usred pustinje
Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2022. godine u Evropi još nisu ni počele, a Katar je javnosti predstavio supermoderni stadion Al Rayyan, koji nosi i naziv Ahmed bin Ali.
18.12.2020. u 20:35
get url
text

Stadion koji će ugostiti mečeve Mundijala izgrađen je na mjestu starog stadiona, a rekonstrukcija je počela 2016. godine.

Kompletna površina spoljnog zida stadiona prekrivena je ekranima, pa svako ko se zatekne bilo gdje oko stadiona može u svakom trenutku može gledati razne video sadržaje na njemu. Drugim riječima rečeno stadion predstavlja veliki TV.

Tribine imaju 40.720 sjedećih mjesta, a stadion se nalazi u blizini grada Al Rayyana, a udaljen je nekoliko kilometara i usred pustinje. Ako ga posmatratrate iz daleka djeluje kao svemirski brod, a i često se za nešto što izgleda nerealno zna usporediti sa svemirskim brodom.

Inače, za dobijanje domaćinska SP-a 2022. godine vezan je jedan od najvećih korupcionih skandala u historiji FIFA-e, zbog kojeg je s mjesta predsjednika ove organizacije morao otići Sepp Blatter.

Inače, pomenuti stadion je predstavljen na Nacionalni dan Katara, a prvi meč na njemu odigrali su danas Al-Sadd i Al-Arabi. Pobjedu u finalu Kupa Emira od Katara odnio je Al-Sadd koji je slavio s 2:1.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.