"Kaubojke": Kako su vulgarne čizme postale najpoželjniji model već nekoliko sezona

objavljeno: 16.12.2017. u 15:57

Kada je 1994. godine legendarni Robert Altman snimio svoj kultni satirični film o svijetu mode Pret-a-Porter uz pregršt revija, slavnih dizajnera, top-modela i zakulisnih spletki, jedan od glavnih motiva ove tipično altmanovske fabularne zavrzlame bio je i sukob pariske modne dizajnerice Simone Lo, koju je fantastično odigrala superstylish Anouk Aimee, sa teksaškim "kraljem čizama" Clintom Lammerauxom u mini ulozi country zvijezde Lylea Lovetta.

Našavši se u finansijskim problemima, Simonin suprug bez njenog znanja prodao je udio u njihovoj modnoj kući novopečenom bogatašu čiji je uvjet da se njegove špicaste kožne ljepotice nađu u novoj kolekciji koju upravo treba predstaviti na Pariskoj sedmici mode.

Dovedena pred svršen čin i zgrožena vulgarnim kaubojskim čizmama koje nemaju ama baš nikakve veze sa njenim prefinjenim kreacijama, Simone šalje svoje manekenke na pistu potpuno gole, samo u čizmama brendiranim njenim logom LO Paris, u jednoj od najnezaboravnijih modno-filmskih scena u historiji.

Fast forward u 2017. i situacija je na dizajnerskim pistama i ulicama modnih metropola dijametralno suprotna. Kaubojske čizme, baš kao i country stil, postali su utjelovljenje kulerskog chica, ikonički komad americane koji dizajneri jednako spajaju sa jeansom kao i sa svilenim maxi haljinama.

Najprogresivnije fashionistkinje nose ih već nekoliko sezona od kada ih je, tiho, u svoje kolekcije uvela vladarica novog minimalizma Phoebe Philo za “Céline”, naravno u sofisticiranoj urbanoj verziji, da bi ove sezone doslovno eksplodirale na revijama od New Yorka do Pariza.

I dok se neki, poput Henryja Hollanda i Rafa Simonsa za "Calvin Klein" odlučuju za remake autentičnih kaubojskih modela, ostali kreatori redizajniraju ih u skladu sa vlastitim rukopisom.

Alessandro Michele za Gucci diže ih na vrtoglavo visoku metalnu petu sa kožnim aplikacijama i ukrasima od nitni i kristala, Sarah Burton za Alexander McQueen daje im pankerski docmartenovski štih s metalnim šiljcima i kožnim prošivima, a Proenza Schouler pretvara ih u ravne cipele sastavljene od patchworka metaliziranih koža.

Uz toliko novih lica i maštovitih dizajnerskih rješenja nove "kaubojke" savršeno se uklapaju u savremeni trendovski eklekticizam koji prije svega cijeni originalnost, individualizam i odvažan stav, a one toga imaju napretek.

A da je Simone Lo svoje teksaške čizme lansirala na pariskoj modnoj pisti ove jeseni, istog trena bi osvanule na nogama i Instagram profilima svih fashionistkinja i influencerki - od Kendall Jenner, do Gigi Hadid do Kim Kardashian.