open-navfaktor-logo
search
Težiti zajedništvu
Kavazović: Nije dobro da pripadnici jednog naroda biraju zastupnike drugom narodu
Reis je kazao i kako je uvjeren da odnosi između pripadnika hrvatskog i bošnjačkog naroda nisu ni izbliza loši kako se to predstavlja u javnosti
01.10.2018. u 09:36
get url
text

Kada je riječ o biranju predstavnika građana i naroda, dužni smo držati se Ustava i tamo gdje je predviđeno da se predstavnici biraju kako bi štitili kolektivne interese, to i činimo, ali to ne može biti na račun ravnopravnosti naroda i svih građana na svakom pedlju Bosne i Hercegovine. Ne smatram dobrim da pripadnici jednog naroda biraju zastupnike iz drugog naroda gdje god je ravnopravnost u zastupljenosti naroda u institucijama vlasti Ustavom određena i zajamčena – izjavio je u intervjuu Večernjem listu reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

On je, međutim, dodao i da ne smatra dobrim da se taj bitni princip u organizaciji vlasti u Bosni i Hercegovini stranački zloupotrebljava ili da se "pomoću njega, pozivanjem na svoj narod, politički iritiraju i u svojim pravima ograničavaju pripadnici drugih dvaju naroda i bosanskohercegovački građani iz reda ostalih".

- Svaki građanin ove zemlje mora se osjećati ravnopravnim i podjednako zaštićenim. Osnovno ljudsko pravo je da se svatko može kandidirati i da svatko ima pravo glasa. Sve ostalo neki je oblik diskriminacije – naglasio je reis Kavazović, dodajući kako političari trebaju naći način kako provesti odluke ustavnih sudova, ali trebaju imati na umu i presude Evropskog suda za ljudska prava.

Reis je kazao i kako je uvjeren da odnosi između pripadnika hrvatskog i bošnjačkog naroda nisu ni izbliza loši kako se to predstavlja u javnosti.

- Naprotiv, mi znamo da građani ove zemlje bez obzira na etničku ili vjersku pripadnost manje-više uspješno surađuju na svim područjima - kazao je Kavazović.

Istaknuo je kako su politički odnosi stranaka koje pretendiraju na predstavljanje naroda druga tema i oni "bez sumnje opterećuju odnose i aktualna razumijevanja odnosa među narodima u BiH, ali i konkretne odnose među ljudima".

U svojoj domovini, ocijenio je reis, trebamo težiti zajedništvu i zajednički graditi svaki dio ove zemlje, ako je uistinu doživljavamo svojom, pri čemu "ne mislim, naravno, na nekakav uniformni zajednički život, nego na neprekidno nadvladavanje neizbježnih napetosti i harmoniziranje svojih posebnosti i zajedništva, na povezivanje i usklađivanje tokova suživota i zajedničkog života".

Reis Kavazović je u intervjuu istaknuo i zadovoljstvo suradnjom četiriju tradicionalnih vjerskih zajednica u BiH. S druge strane, kaže da je Bošnjake muslimane pogodila nespremnost ljudi u najvišim tijelima vlasti BiH iz reda srpskog i hrvatskog naroda da se potpiše ugovor Islamske zajednice s državom, ali i da pripadnike ovog naroda boli "veličanje zločinaca, rehabilitiranje njihovih zločinačkih projekata i relativizacija zla".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.