open-navfaktor-logo
search
Ovog puta na šinama
Kažu da im je udobno: Nakon Nikšićeve i Fortine, i Novalićeva vlada u javnom prijevozu
U sva tri slučaja mišljenja i reakcije građana na ovakve "poduhvate" ovdašnjih vlada su podijeljena. Dok kod nekih izazivaju podsmijeh i ocjenu kako se radi o populističkim potezima, drugi odobravaju
20.06.2019. u 11:44
get url
text

Uz konstantnu budžetsku podršku radu Željeznicama Federacije BiH, Vlada Federacije BiH danas je to učinila i na simboličan način, tako tvrde.

Naime, članovi Federalne vlade su iz Sarajeva u Mostar, gdje se danas održava 183. sjednica, doputovali vozom Željeznica FBiH. Kako je istaknuto, riječ je o sigurnom, udobnom, brzom i cijenom veoma prihvatljivom načinu putovanja. Ovo brzom, ipak, treba uzeti s rezervom. Bilo bi zanimljivo vidjeti članove Vlade na putu za Bihać u BH vozu. Na putu koji traje bar tri sata duže nego bi trebalo, članovi Vlade bi taman imali dovoljno vremena i da se upoznaju sa, primjera radi, pitanjem prijevoza migranata u Krajinu. 

Što se tiče putovanja u prema jugu zemlje, vozom u Mostar je putovao samo dio Federalne vlade, uključujući premijera, nekoliko ministara i nekoliko vladnih službenika. Zašto su ostali odlučili putovati automobilima, nije poznato.

{$galerijaFotografija}

Ovo nije prvi put da Vlada Federacije na sjednice i aktivnosti u drugim gradovima putuje javnim prijevozom. Tako je 2011. godine Vlada FBiH na čelu sa Nerminom Nikšićem na zajedničku sjednicu entitetske i Vlade Tuzlanskog kantona putovala autobusom. Nikšić je tada ocijenio da "odvojena putovanja ministara vozilima u neke kantone na sjednice Federalne vlade izazivaju nezadovoljstvo kod građana jer je u opticaju dvadesetak vozila koja stvaraju gužve". 

Autobusom je nedavno putovala i Vlada Kantona Sarajevo. Doduše, to je bilo dosta kraće putovanje, na relaciji zgrada Vlade KS - stadion "Asim Ferhatović Hase" na Koševu. 

U sva tri slučaja mišljenja i reakcije građana na ovakve "poduhvate" ovdašnjih vlada su podijeljena. Dok kod nekih izazivaju podsmijeh i ocjenu kako se radi o poulističkim potezima, drugi odobravaju. 

Što se današnje sjednice tiče, na dnevnom redu je i usvajanje 7,67 miliona maraka vrijednog ovogodišnjeg programa utroška kapitalnih transfera javnim poduzećima, namijenjenog sufinanciranju izgradnje željezničke infrastrukture, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Vlada FBiH-voz 20.06.2019.
1 od 17
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.