open-navfaktor-logo
search
Zdravstvo
KCUS: Bilježi se značajan porast oboljelih od karcinoma jednjaka
Savremenom opremom i dodatnim edukacijama uspješno odgovaramo postojećim izazovima, kazala je prof. dr. Izetbegović
20.08.2019. u 12:08
get url
text

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu formiran je Multidisciplinarni tim za hirurgiju jednjaka, koji je u prvih nekoliko mjeseci svog rada uspješno uradio pet operativnih zahvata. Prema riječima šefa Klinike za torakalnu hirurgiju KCUS, doc. dr. Ilijaza Pilava, formiranje tima znatno je olakšalo proceduru za tretranje karcinoma i oboljenja jednjaka, počevši od dijagnostike, operacije i postoperativnog oporavka.

-Formiranjem Multidisciplinarnog tima poboljšana je komunikacija među kolegama sa Abdominalne i Torakalne hirurgije, te znatno unaprijeđena  organizacija rada. Na ovaj način uspješno su prevaziđene poteškoće koje su se ranije javljale u radu. U Multidisciplinarnom timu su kolege dr.Safet Mušanović i dr.Kenan Grbić, a u narednom periodu imamo u planu dodatne edukacije naših ljekara iz oblasti hirurgije jednjaka -  kazao je doc. dr. Pilav.

On dodaje da je karcinom jednjaka u znatnom porastu, te je shodno tome upućen zahtjev prema FZZOiR za povećanje sredstava za ovu vrstu operacija, za narednu godinu.

-U proteklih šest mjeseci ispunjena je kvota od pet operacija jednjaka, što je broj za koji se na godišnjem nivou izdvajaju sredstva od strane FZZOIR. U narednom periodu predviđene su još četiri operacije jednjaka, čime ćemo prekoračiti odobrenu kvotu. S obzirom na evidentan porast karcinoma jednjaka tražili smo odobrenje sredstava za 20 operacija jednjaka godišnje – kazao je doc. dr. Pilav.

Član tima sa Klinike za abdominalnu hirurgiju je i dr. Adi Mulabdić, koji također naglašava znatan porast slučajeva karcinoma jednjaka, ali kako ističe zahvaljujući stručnim ljekarima, multidisciplinarnom pristupu u radu i raspoloživoj savremenoj opremi ovo oboljenje se uspješno liječi u KCUS.

-Hirurgija jednjaka je vrlo specifičan segment hirurgije. Jednjak ima posebnu anatomiju, fiziologiju a samim tim i patologiju. Shodno tome patološki procesi i promjene na jednjaku zahtjevaju i poseban pristup. Prateći savremene trendove primjenjujemo multidisciplinarni pristup, u kojem kolege s više klinika učestvuju u liječenju oboljenja. U sklopu dijagnostike značajnu ulogu imaju ljekari s Klinike za gastroenterohepatologiju, te kolege s Patologije. Hirurški tim čine torakalni i abdominalni hirurzi, uz značajnu podršku kolega anesteziologa – kazao je dr. Mulabdić.

Dr. Mulabdić naglašava da ne postoji specifični uzrok nastanka oboljenja ili karcinoma jednjaka, ali ono što sigurno utiče na ovu vrstu oboljenja je konzumiranje duhana i ishrana.

-Začinjena i vruća hrana u velikoj mjeri utiče na nastanak oboljenja jednjaka. Zahvaljujući odličnoj saradnji s kolegama s Gastroenterohepatologije, te savremenoj opremi kojom oni raspolažu, vrlo brzo se realizuje gastroskopija kod bolesnika koji imaju određene tegobe sa gutanjem i općenito želučane tegobe.Nakon dijagnostike i uzimanja uzoraka patolozi urade analizu, te se na konziliju odlučuje da li će se pacijent podvrgnuti hirurškim ili nehirurškim metodama liječenja – pojašnjava dr. Mulabdić.

Generalna direktorica KCUS, prof. dr. Sebija Izetbegović, navodi da su formiranjem Multidisciplinarnog tima uspješno prevaziđeni proceduralni problemi, što se pozitivno odražava na tok liječenja bolesnika.

-Zahvaljujući odličnoj organizaciji rada bolesnici se zadržavaju znatno kraće u bolnici, jer im se po prijemu brzo uradi potrebna dijagnostika, te se konzilijarno odluči o daljem toku liječenja. Prateći dešavanja iz oblasti zdravstva na svjetskom nivou nastojimo se pripremiti za ono što dolazi, te se blagovremeno opremiti savremenom medicinskom opremom i dodatno educirati kadar. Nažalost, evidentan je porast broja oboljelih od karcinoma jednjaka, i u narednom periodu možemo očekivati veću potrebu za ovom vrstom operacija. Odogovornost KCUS je veća u odnosu na ostale zdravstvene centre u našoj zemlji, s obzirom da  zbrinjavamo najveći broj oboljelih. Shodno tome, odgovorno i profesionalno pristupamo svim postojećim izazovima. Raduje me da smo dosegli nivo sa kojeg možemo pružiti većinu usluga bez izmještanja bolesnika na liječenje izvan BiH. U narednom periodu planiramo dodatnu edukaciju naših hirurga.U medicini gotovo na dnevnoj osnovi dešavaju promjene koje nastojimo pratiti kako bismo omogućili kvalitetnije zdravstvene usluge našim građanima – izjavila je prof. dr. Izetbegović, saopćio je KCUS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.