open-navfaktor-logo
search
Zdravstvo
KCUS: Nabavljen aparat za ranu dijagnostiku tumora oka
Na Klinici za očne bolesti KCUS-a instaliran je aparat za fluoresceinsku angiografiju.
12.05.2021. u 14:25
get url
text

Pomoću ove dijagnostičke pretrage će se moći izdiferencirati potrebe  za laser fotokoagulaciju kod pacijenata sa komplikacijama šećerne bolesti, za apliciranje  anti VEGF injekcija, dijagnostika tumora žilnice i očnog dna.

Prema riječima  Amile Alikadić Husović, šefice Klinike za očne bolesti sa primjenom ovog aparata se kompletira moderna očna  "medical retina" zahvaljujući viziji menadžmenta KCUS-a na čelu sa prof. dr. Sebijom Izetbegović, KCUS se svrstava u regionalne referalne centre u smislu dijagnostike i liječenja očnih bolesti.

- EIDON True Color Confocal Scanner je prvi aparat za snimanje očnog dna koji daje sliku visoke rezolucije, visokog kvaliteta čak i kroz gustu mrenu, druge neprozirne medije i usku zjenicu. Ovim aparatom je moguće pregledati cijelo očno dno zahvaljujući opciji koja omogućuje spajanje više slika u mozaike kako bi se dobio širok prikaz i uočile eventualne promjene na periferiji stražnjeg dijela oka. Na taj način uspješno se prate komplikacije šećerne bolesti gdje odlučujemo da li ćemo primjeniti neinvazivnu terapiju ili hirurške metode - naglasila je prof. dr. Alikadić Husović.

Ističe da je pregled ovim aparatom jako važan i kod ranog otkrivanja tumora oka gdje se kod ranog uočavanja može djelovati raznim vrstama zračenja (radioterapija).

- Zahvaljujući ovom aparatu možemo da pratimo različite poremećaje na krvnim sudovima, promjene kod povećanog krvnog pritiska, uputiti na eventualnu promjenu internističke terapije, pratiti razne nasljedne bolesti očnog dna, kao i promjene na očnom živcu. Ponosni smo da ovaj najmoderniji aparat jedini u Bosni i Hercegovini ima upravo Klinika za očne bolesti KCUSa koja i na taj način potvrđuje svoje liderstvo u modernoj dijagnostici i terapiji - rekla je prof. dr. Alikadić - Husović.

Kako kaže prof. dr. Nermir Granov, direktor hirurških disciplina, opredjeljenje ovog menadžmenta je napredak i unaprjeđenje zdravstva u svim oblastima rada.

- Jedini način za postizanje ovog cilja je stručno usavršavanje i nabavka nove opreme, zahvaljujući kojima idemo u korak sa globalnim promjenama na polju medicine. KCUS se uspješnim projektima, stručnošću i kvalitetom zdravstvenih usluga izborio za respektabilnu reputaciju izvrsnog zdravstvenog centra, u regionu i šire - izjavio je prof. dr. Granov, saopćio je KCUS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.