KCUS: Nakon uspješne autologne transplantacije devetnaestomjesečni dječak pušten na kućno liječenje

Objavljeno: 07.12.17 u 08:32

Devetnaestomjesečni dječak iz Tuzle, kojem je sredinom novembra urađena autologna transplantacija na Pedijatrijskoj klinici KCUS, pušten je na kućno liječenje. Dječak je po završenoj transplantaciji boravio u izolacionoj sobi, sa posebnom temperaturom i pod posebnim nadzorom, a posttransplantacioni oporavak protekao je bez komplikacija.

Još jedan veliki uspjeh naših stručnjaka
Još jedan veliki uspjeh naših stručnjaka

Direktor Discipline za zdravlje djeteta KCUS-a, prof. dr. Edo Hasanbegović, kazao je da je dječak odlično reagovao na terapiju od samog prijema na liječenje.

- Transplantacija koja je urađena kod ovog dječaka bila je složenija jer je imao izuzetno malo kilograma. Uprkos tome sve je proteklo u skladu sa postojećim protokolima, pa smo našeg malog pacijenta nakon sprovedene posttransplantacione terapije otpustili na kućno liječenje. Njegovo stanje po otpustu iz bolnice je stabilno. U narednom periodu će, svake druge sedmice, raditi analize krvi u UKC Tuzla, a jednom mjesečno ćemo raditi i kontrolu na Pedijatrijskoj klinici KCUS-a - istakao je prof. dr. Hasanbegović. 

Autologna transplantacija je vrsta transplantacije prilikom koje se upotrebljavaju bolesnikove vlastite matične ćelije. Matične ćelije se sakupljaju unaprijed te se zamrznute čuvaju za upotrebu u kasnijem stadiju bolesti. Njihova je uloga da zamijene matične ćelije oštećene visokim dozama hemoterapije, koja se koristi za liječenje postojeće bolesti.

Prema riječima prof. Hasanbegovića trenutno je u pripremi za autolognu tranplantaciju i petnaestogodišnjak iz Sarajeva.

- Radimo na prikupljanju matičnih ćelija za ovog dječaka. Njegova kilaža je dosta dobra, te će biti lakše uraditi transplantaciju, koja je predviđena za sredinu januara 2018.godine - naglasio je prof. dr. Edo Hasanbegović, kaže se u saopćenju za javnost iz KCUS-a.