open-navfaktor-logo
search
Bolji uvjeti
KCUS: Procedura "zlatni sat" radi se kontinuirano
U funkciji i svi aparati na Odjelu angiologije  na kojem se rade dijagnostičke pretrage krvnih žila
22.10.2018. u 12:39
get url
text

Fuzioniranjem dvije srodne klinike u Kliniku za bolesti srca, krvnih žila i reumatizam KCUS znatno su poboljšani uvjeti boravka bolesnika  i rada uposlenika. Dnevno se na ovoj Klinici zbrine do 90 pacijenata kroz ambulantu i ostale odjele, te se sve procedure i pregledi rade po ustaljenom programu.

Procedura "zlatni sat" uspješno se radi na Odjelu Invazivne kardiologije. Riječ je o modernoj invazivnoj metodi tretmana pacijenata koji su pretrpjeli infarkt srčanog mišića, čime u prvom satu od početka napada pacijenti bivaju spašeni bez komplikacija i posljedica.

V.d. šefa Klinike,  prim. dr. Dževdet Radončić pojašnjava da "zlatni sat" podrazumijeva da se tokom prvog sata od početka napada kateterom kroz krvne sudove otklanja problematični ugrušak, te se na taj način otvara zakrčeni protok u srcu.

-Imamo veoma stručan i uhodan tim ljekara i medicinskog osoblja. Razvijamo dobre međuljudske odnose, te praktikujemo multidisciplinarni pristup u liječenju bolesnika. Ovakav način rada rezultira visokim procentom izliječenja. Svi naši odjeli  odlično funkcionišu. Nedavno smo dobili i novi Ultrazvučni aparat i ekg holter. Plan nam je da ubuduće radimo više na edukaciji i stručnom usavršavanju  mlađih kolega. Mnogo smo dobrih stvari uradili zahvaljujući zalaganju i pomoći menadžmenta, ali i svih uposlenika naše Klinike – kazao je prim. dr. Radončić.

On ističe da su u funkciji i svi aparati na Odjelu angiologije  na kojem se rade dijagnostičke pretrage krvnih žila.

Glavna sestra Klinike, Almedina Šabić, DMS kaže da su uslovi rada na klinici mnogo bolji u odnosu na raniji period, a zahvaljujući fuziji dvije klinike prevaziđen je i problem sa nedostatkom srednjeg medicinskog kadra.

-Sve medicinske sestre i tehničari sada su ravnomjerno raspoređeni po odjelima, čime smo poboljšali zdravstvene usluge bolesnicima. Nema više dugog čekanja u hodnicima, a na svakom odjelu uvijek imamo medicinsko osoblje koje je na raspolaganju pacijentima. Radimo s puno odgovornosti i predanosti poslu, što se veoma pozitivno odražava  na bolesnike, koji često za nas imaju riječi hvale. Kako bismo omogućili što ugodniji boravak bolesnika uz podršku menadžmenta, završeni su  radovi na  unutarnjem uređenju klinike. Renoviran je grijni sistem, okrečene prostorije te  uređena ambulanta za angiološke preglede – kazala je Šabić.

Generalna direktorica KCUS, prof. dr. Sebija Izetbegović navodi da su liste čekanja na Klinici za bolesti srca, krvnih žila i reumatizam znatno smanjene, što je rezultat dobre organizacije posla.

-Iako je KCUS ustanova tercijarnog zdravstvenog nivoa, zbog neprovođenja pravilne reforme zdravstva, naši ljekari zbrinjavaju i pacijente koji bi  kompletne usluge trebali dobiti na primarnom i sekundarnom nivou. Ovo je posebno čest slučaj na Klinici za bolesti srca, krvnih žila i reumatizam. Na ovaj način se nanosi šteta  bolesnicima koji uistinu trebaju pomoć tercijarnog nivoa, odnosno u ovom slučaju KCUS. Zalagaćemo se za pravilno definisanje puta pacijenta, kako bismo spriječili bespotrebno hodanje, gubljenje vremena i zloupotrebe bolesnika i njihovih porodica. Nekadašnje duge liste čekanja potpuno su skraćene. Angiološki pregled radi se  odmah po dolasku bolesnika. Na kardiološki pregled, ovisno o indikacijama  čeka se maksimalno 15 dana. Uveden je i dopunski rad za UZ srca. Svi hitni pacijenti rade se odmah po dolasku na Kliniku. U okviru Strategije zanavljanja opreme imamo u planu  nabavku novog aparata za kateterizaciju srca, uz educiranje mladih kadrova za izvođenje ove vrste zahvata – izjavila je prof. dr. Izetbegović, saopćeno je iz KCUS-a. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.