navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Svestrani muzičar

Kenan Mačković: Sevdalinku sam ponio iz kuće i ona je nekako moja baza

Kenan Mačković poznato je ime na domaćoj muzičkoj sceni, a publika ga pamti po pobjedi na takmičenju "OBN Music talents" 2006. godine. 

Objavljeno: 28.09.2020. u 08:30
get url
text

U posljednje vrijeme veliku pažnju poklanja izvornoj muzici Balkana, naročito interpretaciji tradicionalne muzike Bosne i Hercegovine. Mačković zajedno sa Mirzom Redžepagićem (gitara) i Davorom Marausom (udaraljke) čini trio "Bosanski lonac".

- "Bosanski lonac" se izrodio iz želje i potrebe da se tradicionalna muzika Bosne i Hercegovine otme od zaborava, da se približi novim generacijama, te da prvenstveno produži svoje loze i ostavi traga na generacije koje dolaze, kako bi i oni mogli prenositi tu malu seharu na druge generacije, koje će tek kasnije doći – kaže Kenan Mačković.

Svestrani muzičar i pjevač rođen je u Mrkonjić Gradu 16.06.1987. godine. Osnovnu i nižu muzičku školu završio je u Ključu, nakon čega odlazi u Bihać gdje završava srednju muzičku školu na odsjeku za klavir i na odsjeku za muzičku teoriju. Na Muzičku akademiju u Sarajevu na odsjeku za klavir upisuje se 2006. godine, a diplomirao je 2010. godine. Tu nastavlja postdiplomski studij na odsjeku klavir koji uspješno završava 2014. godine. Dobitnik je srebrne značke Univerziteta u Sarajevu kao jedan od istaknutijih studenata Muzičke akademije.

- Od malih nogu se bavim pjevanjem. Muzika je uvijek bila dio mog života i sigurno da će tako biti u budućnosti. U principu sam između nekog pop žanra i etno zvuka. Dobro koketiram sa obje strane i oboje mi je privlačno, tako da sam aktivan na oba polja. Sevdalinku sam ponio iz kuće i ona je nekako moja baza. Zajedno sa Mirzom Redžepagićem, koji mi je dugogodišnji saradnik i kum, organiziram i festival u Novom Pazaru – nastavlja Mačković koji ističe da su muzička takmičenja na televizijama instant slava i da su dobra u mladosti.

Svoje muzičko djelovanje uspješno širi i kroz pedagoški rad sa djecom pri Muzičkoj školi "Novo Sarajevo".

- Uvijek pokušavam znanje prenijeti na mlade. Moja supruga Elma je pijanistica u muzičkoj školi, tako da je kod nas Mačkovića uvijek veselo. Imamo i dobre komšije i još nismo imali pritužbi. Ponekad sviramo i pjevamo u kasne sate, jer umjetnost ne bira ni mjesto ni vrijeme. Zapjevamo nešto i za komšije, tako da im kompenziramo – u šali kaže Mačković.