navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Biser jeseni

Kesten: Poslastica od koje dobivate više energije, a mršate

Ovaj orašasti plod je bogat vitaminom C i B9 koji je zaslužan za formiranje crvenih krvnih zrnaca

Objavljeno: 08.11.2018. u 17:26
get url
text

Pitomi kesten je niskokalorična energetska bomba koja bi se zbog svoje hranjivosti sezonski komotno mogla naći na našem svakodnevnom jelovniku. U svom sastavu ima najveći postotak škroba što ga čini sličnijim kukuruzu i krompiru, nego srodnim orašastim plodovima, zbog čega ima visoku energetsku vrijednost uz mali postotak masti.

Po sastavu je sličan i žitaricama, izvor je vlakana koja pomažu u smanjenju nivoa holesterola te magnezija i fosfora.

Karakteristika koja kesten dodatno izdvaja od ostalih plodova orašaste obitelji je bogatstvo vitaminom C i vitaminom B9 koji je zaslužan za formiranje crvenih krvnih zrnaca. Odličan je izvor i željeza pa se zato preporučuje kod anemije.

Kesten ne sadrži gluten, a ima manje od 70 kalorija na 30 grama što ga čini i idealnom namirnicom za mršanje. Ako pazite na liniju, jedite kestenje jer ćete dobiti nužnu količinu energije iz nutritivno vrijedne namirnice koja će vam dati snagu i potrebnu čvrstoću mišićima, a ujedno ojačati imunitet.

Pečeni kesten ima veću energetsku vrijednost, veću količinu bjelančevina, masti, vitamina, fitokemikalije i dvostruko veću količinu ugljikohidrata od kuhanih. Kuhani pak kesten sadrži veću količinu minerala od onih pečenih.