open-navfaktor-logo
search
Ubistvo novinara
Khashoggijeva vjerenica pokrenula sudski postupak protiv saudijskog prijestolonasljednika
Hatice Cengiz, vjerenica novinara Jamala Kashoggija, pokrenula je u utorak postupak pred američkim okružnim sudom protiv saudijskog prijestolonasljednika princa Mohammeda bin Salmana i još nekih zvaničnika zbog ubistva novinara.
20.10.2020. u 19:12
get url
text

Cengiz i grupa za zaštitu prava koju je Khashoggi osnovao prije njegove smrti pokrenuli su postupak u Washingtonu protiv bin Salmana i preko dvadeset drugih najviših saudijskih zvaničnika.

- Brutalno mučenje i ubistvo Khashoggija šokirali su savjest ljudi širom svijeta - navodi se u dokumentu koji su predali. 

Jasno su naglasili da je cilj ovog ubistva bilo ušutkavanje Khashoggija, koji je bio zagovornik prava u SAD-u.

- Ovo ubistvo počinjeno je naredbom saudijskog prestolonasljednika Mohammeda bin Salmana. Optuženi su Khashoggijeve postupke u SAD-u vidjeli kao egzistencijalnu prijetnju vlastitim interesima - naveli su.

Od svirepog ubistva novinara Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu prošle su dvije godine, a glavni osumnjičenici još nikada nisu odgovarali za počinjeno djelo. Posmrtni ostaci ubijenog novinara Khashoggija nikada nisu pronađeni, a u izvještajima istražitelja se navodi da su u potpunosti uništeni kako bi se zameo svaki trag o tom zločinu.

Aktivisti i grupe za zaštitu ljudskih prava tvrde da je Khashoggijevo ubistvo bilo planirano i da je izvedeno po nalogu saudijskog prijestolonasljednika princa Muhammeda bin Salmana, a zvanični Rijad negira te optužbe. U septembru je glavni saudijski tužilac saopćio konačne presude za osam optuženih za ubistvo Khashoggija. Petorica optuženih su osuđeni na po 20 godina zatvora, jedan na deset i dvojica na po sedam godina.

Saudijske vlasti nisu otkrile identitete osuđenih, niti ko je koju kaznu dobio, čime su dodatno intenzivirane sumnje i kritike da je cijeli taj sudski postupak bio u svrhu zataškavanja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.