open-navfaktor-logo
search
Zaokret
Kina mijenja populacijsku politiku, bračni parovi mogu imati do troje djece
Kina je u ponedjeljak objavila da bračni parovi mogu imati do troje djece, u velikom političkom zaokretu s postojećeg limita na dvoje, nakon što su nedavni podaci pokazali dramatičan pad stope nataliteta u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta.
31.05.2021. u 11:45
get url
text

Ta promjena je objavljena tokom sastanka Politibiroa Komunističke partije kojim je predsjedao predsjednik Xi Jinping, javila je državna novinska agencija Xinhua.

Kina je u 2016. zamijenila svoju decenijama dugu politiku jednog djeteta – prvobitno uvedenu kako bi zaustavila populacijski bum - koja nije rezultirala povećanim natalitetom jer visoki troškovi odgajanja djece u kineskim gradovima odvraćaju brojne bračne parove od zasnivanja porodice.

- Kako bi optimizirala politiku podsticanja nataliteta, Kina će provoditi politiku 'jedan bračni par može imati troje djece' - navodi Xinhua u izvještaju sa sastanka.

Promjenu politike pratit će mjere podrške koje će voditi  do poboljšanja populacijske strukture i provođenja strategije aktivnog bavljenja s ostarjelim stanovništvom – prenosi Xinhua.

Agencija nije konkretno navela mjere podrške.

Objava je naišla na hladan prijem na kineskim društvenim mrežama, dok brojni ljudi tvrde da ne mogu sebi priuštiti čak jedno ili dvoje djece.

- Spreman sam da imam troje djece ako mi date pet miliona juana (785.650 dolara) – napisao je jedan korisnik na mreži Weibo.

Kineski popis stanovništva, jednom u deceniji, proveden u ovom mjesecu pokazao je da je zabilježena najsporija stopa rasta od 1950-ih godina i ukupan broj Kineza porastao je na 1,41 milijardu.

Podaci su također pokazali da je stopa plodnosti od samo 1,3 djeteta po ženi u skladu s trendovima u ostarjelim društvima poput Japana i Italije.

Politbiro je danas također saopćio da će uvesti fazne odgode starosne dobi za penzionisanje, ali nije pružio nikakve detalje, prenosi Reuters.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.