open-navfaktor-logo
search
Epicentar virusa
Kina revidirala broj smrtnih slučajeva od koronavirusa u Wuhanu, veći je za 1.290
Centralni kineski grad Wuhan povećao je broj smrtnih slučajeva od Covida-19 za 1.290, a državni mediji navode da je došlo do nedovoljnih mogućnosti prijema u pretrpanim medicinskim ustanovama u vrijeme kada je tamo bio vrhunac epidemije.
17.04.2020. u 09:21
get url
text
get url
text

Revidiran broj smrtnih slučajeva od 3.699 u Wuhana je najveći broj umrlih u Kini. Broj ukupnih slučajeva zaraze u gradu od 11 miliona stanovnika povećan je i za 325 na 50.333, što predstavlja otprilike dvije trećine od ukupno 82.367 slučaja zaraze u Kini, javio je AP.

Državna novinska agencija Xinhua citirala je neimenovanong službenika iz Centra za epidemiju i prevenciju i kontrolu bolesti u Wuhana kako je u ranoj fazi izbijanja epidemije, "zbog nedostatka mogućnosti prijema i liječenja, nekoliko medicinskih ustanova se nije uspjelo povezati s Centrom na vrijeme, a bolnice su bile preopterećene i ljekari su bili pretrpani pacijentima."

- Kao rezultat toga, došlo je do zakašnjelog, neispravnog i manjeg broja prijavljenih slučajeva - rekao je zvaničnik.

Nove brojke prikupljene su poređenjem podataka iz sistema za prevenciju i kontrolu epidemije u Wuhana, gradske pogrebne službe, informacijskog sistema općinske bolnice i sistema ispitivanja nukleinskih kiselina radi "uklanjanja dvostruko prebrojanih slučajeva i popunjavanja propuštenih slučajeva", kazao je zvaničnik

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.