open-navfaktor-logo
search
Objavili
Kina završila vojne vježbe oko Tajvana
Kina je u srijedu objavila kraj vojnih vježbi oko Tajvana, koje su pokrenute prošle sedmice u znak protesta protiv posjete predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi tom samoupravnom ostrvu.
10.08.2022. u 12:33
get url
text

Kineski dnevnik "Global Times" objavio je da je Istočna komanda Narodnooslobodilačke armije (PLA) saopćila da je "uspješno završila razne misije tokom nedavnih vježbi oko Tajvana i efikasno testirala borbenu gotovost".

- Komanda će redovno organizovati patrole borbene gotovosti u Tajvanskom moreuzu - dodaje se u saopćenju.

Do toga je došlo nekoliko sati nakon što je Kina objavila da odbija da isključi upotrebu sile za ujedinjenje Tajvana s kopnom, ali da će "s velikom iskrenošću raditi na mirnom ujedinjenju".

Pelosi je u utorak i srijedu prošle sedmice boravila u posjeti Tajvanu, a u pitanju je prva posjeta od strane predsjedavajućeg Predstavničkog doma Sjedinjenih Američkih Država u posljednjih 25 godina. Ona ja posjetila Tajvan uprkos upozorenjima Pekinga da je ostrvo "otcijepljena pokrajina" i da bi posjeta predstavljala kršenje "politike jedne Kine".

Peking je u četvrtak pokrenuo velike vojne vježbe koje su trebale završiti u nedjelju, ali su produžene do danas.

Kina je donijela odluku o sankcionisanju Pelosi i članova njene porodice. Osam kontramjera koje je Peking najavio uključuju otkazivanje telefonskih poziva vojnih zvaničnika SAD-a i Kine, radnog sastanka kineskih i američkih odjela za odbranu, te suspenziju kinesko-američke saradnje o ilegalnim migracijama, kontroli narkotika i klimatskim promjenama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.