open-navfaktor-logo
search
Šta se događa
Kineska vlada poručila građanima da pripreme zalihe hrane zbog vanrednih situacija
Kineska vlada poručila je građanima da naprave zalihe svakodnevnih potrepština u slučaju da dođe do vanrednih situacija nakon što su korona i jake kiše uzrokovale veće cijene povrća te izazvale zabrinutost zbog moguće nestašice.
03.11.2021. u 08:57
get url
text
Kineska pijaca

Takva poruka iz ministarstva trgovine izazvala je zabrinutost na domaćim društvenim mrežama. I dok neki komentiraju kako je do takve poruke došlo zbog pojačane napetosti između Kine i Tajvana, drugi su komentirali kako idu u nabavku osnovnih namirnica: riže, ulja i soli.

- Čim sam saznao za ovu poruku, svi stariji ljudi u mojoj blizini su poludjeli i počeli panično kupovati u supermarketu - napisao je jedan korisnik Weiboa, piše Reuters.

I lokalni mediji nedavno su objavili listu namirnica i stvari koje bi trebalo imati kod kuće: to su keksi, instant tjestenina, vitamini, radio i baterijske svjetiljke.

S obzirom na to da je poruka o zalihama izazvala paniku kod brojnih građana, državni mediji pokušali su nakon toga ipak smiriti situaciju, piše Reuters te dodaje kako je The Economic Daily objavio da je svrha te poruke osigurati da građani ne ostanu bez potrepština ako dođe do lockdowna. Dodali su i da korisnici društvenih mreža imaju previše mašte i da pretjeruju. Peoples Daily objavio je da ministarstvo izdaje takve preporuke svake godine, ali da je ove godine to reklo ranije zbog prirodnih katastrofa, rasta cijena povrća i nedavnih slučajeva korone.

Reuters piše kako je ekstremno vrijeme početkom oktobra uništilo usjeve u Shandongu, najvećoj regiji u kojoj se uzgaja povrće, ali i novi slučajevi korone prijete poremećaju opskrbe hranom. Dodaju kako su se prošle sedmice cijene krastavaca, zelja i brokule više nego udvostručile.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.