open-navfaktor-logo
search
Tokom pretresa
Kineski respiratori bili su u Covid-odjelu kad su došli tužioci, u medijima objavljene neistine
- Respiratori ACM812A nisu pronađeni na Covid-odjelima, nego na drugoj lokaciji i bili su van upotrebe kada su tužioci Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo jučer boravili u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) - tako glasi dezinformacija objavljena danas u pojedinim medijima. 
06.04.2021. u 16:42
get url
text

Navodi o tome da respiratori nabavljeni posredstvom "Srebrene maline", odnosno Federalne uprave civilne zaštite, nisu zatečeni u Respiratornom centru, već da su navodno negdje uskladišteni, najprostije rečeno - potpuna je laž. 

Istražitelji SIPA-e koji su po usmenom nalogu Tužilaštva KS, koje vodi ovaj predmet, boravili u KCUS-u te iste respiratore, kao sve ostalo što je predmetom provjera, prema saznanjima Faktora, fotografisali su jučer u KCUS-u, u Respiratornom centru.

Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva KS kazala je za Faktor da Tužilaštvo u ovom trenutku ne može davati bilo kakve komentare vezane za napise u medijima. 

- S obzirom na fazu predmeta Tužilaštvo KS trenutno ne može govoriti o poduzetim radnjama. Intenzivno se prikupljaju informacije i dokazi u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti - kazala je Bavčić još jednom podcrtavajući da Tužilaštvo KS ne želi komentirati napise medija i da ne stoji iza dezinformacija ili bilo kakvih informacija koje nisu zavnično potvrđene iz te institucije. 

Bavčić još jednom podsjeća na jutrošnje zvanično saopćenje Tužilaštva, a vezano za ovaj predmet, u kojem je između ostalog navedeno da "nakon što je Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo, po službenoj dužnosti formiralo predmet koji se odnosi na informacije iz medija da je grupa anestiziologa sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu uputila pismo menadžmentu ove ustanove u kojem upozoravaju na nepravilnu primjenu respiratora i druge probleme u funkcionisanju Covid-odjela, poduzima se niz radnji iz nadležnosti ove pravosudne institucije u pravcu provjere da li se radi o nekom od krivičnih djela protiv zdravlja ljudi". 

- Naši istražitelji su bili jučer na terenu, postupali smo po usmenoj naredbi Kantonalnog tužilaštva Sarajevo. Pretres je trajao do 21.30 sati. To je ono što možemo trenutno reći, ne smijemo iznositi više informacija zbog istrage. Ovo su jako osjetljive stvari, cijenimo interes javnosti, ali ne možemo još ulaziti u detalje - kazao je danas i Luka Miladinović, glasnogovornik SIPA-e.

VEZANI TEKST - Advokati odbrane u predmetu "Respiratori": Djelovanje tužioca Pašića izlazi "van zakonskih okvira"

Klinički centar je, također, najavio podnošenje krivičnih prijava i tužbi protiv medija i novinara koji su u javnosti plasirali navodno pismo za koje se sada tvrdi da je izmišljeno, odnosno da ga nisu pisali ljekari KCUS-a, niti je dostavljeno menadžmentu te zdravstvene ustanove. Radi se o pismu koje je naslovljeno sa "Poštovani sugrađani, porodice oboljelih i preminulih...",  a koje se 3. aprila pojavilo na portalu Dnevnog avaza. 

- Onu glupost od subote, niko od nas, po našim saznanjima, nije pisao - izjavila je jučer i dr. Lejla Vidović, anesteziologinja iz KCUS-a, koja je kazala i to da su ljekari pisali svojim šefovima klinika dopis u kojem sugeriraju kako poboljšati rad s Covid-pacijentima, ali ne i pismo koje se prvo pojavilo u medijima i izazvalo paniku. 

 

 

 

 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.