open-navfaktor-logo
search
Potpisan ugovor
Kinezi će snimati remake filma "Most", zainteresirani i za "Valter brani Sarajevo"
Cilj je da uz korištenje najsavremenijih tehničkih mogućnosti sedme umjetnosti, pokušaju stvoriti novi veliki herojski filmski ep dostojan originala. Ovaj projekat remake nije samo počast klasicima, nego i će označiti i daljnji razvoj kulturne razmjene između Kine, BiH i Srbije
09.05.2019. u 12:42
get url
text
Ugovor potpisan u Pekingu, Kinezi uskoro dolaze da obiđu lokacije

Uz prisustvu ambasadora BiH i Srbije u Kini Antona Rila i Milana Bačevića, Huahua Media iz Kine, Filmski centar Sarajevo na čelu sa direktorom Jasminom Durakovićem, i Dandelion Productions Inc. Iz Los Angelesa, potpisali su u Pekingu sporazum o remakeu klasika ratnog filma "Most" (1969.) Hajrudina Šibe Krvavca.

Cilj je da uz korištenje najsavremenijih tehničkih mogućnosti sedme umjetnosti, pokušaju stvoriti novi veliki herojski filmski ep dostojan originala. Ovaj projekat remake nije samo počast klasicima, nego i će označiti i daljnji razvoj kulturne razmjene između Kine, BiH i Srbije.

- Ova saradnja odražava kinesku misiju, nosi značaj jačanja kulturne razmjene kroz inicijativu Belt and Road, ali Huahua Media, prateći razvoj filmske tehnologije, u potpunosti će poštovati ovaj filmski klasik, kako bi se uradila nova verzija koja bi ovom filmu donijela novi život i oživjela emocije koje ljudi iz Kine, BiH i Srbije imaju prema njemu- kazao je predsjednik Upravnog odbora Huahua Media Kefei Wang.

Generalni direktor Filmskog centra Sarajevo Jasmin Duraković, naglasio je kako su filmovi Hajrudina Šibe Krvavca dragocjena kulturna dobra u bosanskohercegovačkoj filmskoj arhivi.

- Produkcija "Mosta", nakon potpisivanja ovog ugovora ulazi u svoju ozbiljnu fazu priprema, a snimanje je planirano za početak 2020. godine. Predstavnici Huahua Media u narednih mjesec dana dolaze u Sarajevo i Beograd radi obilaska lokacija, castinga i daljnjih priprema za ovaj veliki filmski projekat. Glumačka ekipa će biti raznovrsna, a film će se snimati na našem jeziku i našim jezicima, kad to kažem, mislim, bit će casting za glumce iz naše zemlje i regiona. Snimat će se na autentičnim lokacijama. Partneri iz Kine trenutno pregovaraju sa jednim poznatim rediteljskim imenom iz Amerike, koje će potpisati remake- kazao nam je Duraković.

Ističe da su razgovarali i o mogućnosti remakea filma "Valter brani Sarajevo" u saradnji sa partnerom iz Hrvatske "Jadran Filmom", koji je već, zajedno sa Filmskim centrom Sarajevo, u ovome velikom filmskom projektu. On se nada da se remake filma "Most", ali i filma "Valter brani Sarajevo" biti predstavljena kultura Bosne i Hercegovine i regije kroz globalni jezik filma, te da će ovi projekti značiti puno za razvitak kulturne saradnje Kine sa BiH i regijom.

Inače, Huahua Media trenutno je jedan od vodećih filmskih investitora i distributera filmova u Kini. Projekte rade, pored domaćih filmova, i sa velikim američkim holivudskim kompanijama poput Paramounta i Warner Brossa, dok su njihovi projekti globalni filmski hitovi poput "Transformer: The Last Knight", "Ghost in the Shell", "Allied", "Star Trek Beyond", "Jack Reacher: Never go back", "Mission Impossible 6", kao i "Godzilla, King of Moster", koji krajem maja ima svoju svjetsku premijeru.                                                                                                                                                       

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.