Kinezi stižu u Hercegovinu s pola milijarde eura

Objavljeno: 03.04.17 u 20:56

Kineske firme "China Africa Investment and Development" i "China Machinery Engineering Corporation" trebale bi graditi nove pogone termoelektrane "Gacko" u istočnoj Hercegovini.

Termoelektrana Gacko
Termoelektrana Gacko

Preliminarni ugovor o toj investiciji, vrijednoj oko 500 miliona eura, u ponedjeljak su u Banjoj Luci potpisali predstavnici tih firmi i vlade Republike Srpske.

Cijeli projekt ovisi o kreditnoj podršci kineske državne Exim banke. Planirana je gradnja nove termoelektrane "Gacko 2", instalirane snage 300 megavata (MW), koja bi zamijenila elektranu izgrađenu u drugoj polovici 20. stoljeća.

Vlada Republike Srpske i kineske firme osnovat će posebno tijelo koje bi uskoro trebalo razmotriti sve elemente nužne za potpisivanje konačnog ugovora, a gradnja bi trebala početi krajem ove ili početkom sljedeće godine.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić rekao je da slijedi procjena svih raspoloživih podataka nužnih za donošenje investicijskih odluka.

To uključuje i procjenu rezervi uglja, a pretpostavlja se kako je riječ o količini do 200 miliona tona.

Direktor rudnika i termoelektrane "Gacko" Srđan Milović prije je izjavio kako se može reći da zalihe jamče neometan rad novih pogona u periodu od 40 godina, koliki je projektirani vijek njihovog trajanja, za što je potrebno nešto više od 100 miliona tona uglja.

Rudnik i termoelektrana u Gackom osiguravaju gotovo trećinu električne energije koja se proizvede u Republici Srpskoj, no opterećeni su nerentabilnim poslovanjem zbog loše organizacije rada i zastarjele tehnologije, a gubitak im je dosegnuo 14,2 miliona eura.