open-navfaktor-logo
search
Osobe s invaliditetom
Kišić: Naša prava u BiH se i dalje krše
Osobe s invaliditetom ne pripadaju posebnim institucijama niti mi želimo biti odvojeni, kazala je Kišić
06.05.2019. u 16:29
get url
text

Adisa Kišić, iz Informativnog centra Lotos iz Tuzle, već godinama se bori za prava osoba s invaliditetom. I danas je, u povodu Evropskog dana samostalnog života, dan provela među građanima Tuzle i govorila im o činjenici da mnoge osobe s invaliditetom još uvijek ne ostvaruju brojna prava te da se susreću se brojnim, kako životnim tako čak i arhitektonskim barijerama.

- Mi imamo prava na samostalan život mada se naša prava ne ostvaruju. Prava na samostalan život imaju svi ljudi na svijetu. I osobe s invaliditetom bi trebale ta prava ostvarivati. Osobe s invaliditetom ne pripadaju posebnim institucijama niti mi želimo biti odvojeni - kazala je Kišić za Fenu.

Živjeti samostalno, istaknula je, ne podrazumjeva da osobe s invaliditetom rade sve same, jer to nije moguće niti jednom čovjeku.

- Samostalan život znači da mi samostalno možemo donositi životne odluke, da imamo pravo na izbor, a samim time i da snosimo odgovornost za sve ono što odlučimo. Iako je Konvencijom UN-a o pravima osoba s invaliditetom država dužna osigurati neophpodne mehanizme podrške kako bi svaka osoba s invaliditetom mogla biti dio društvene zajednice, to u praksi, barem u BiH, nije tako. Još uvijek postoje brojni problemi pa i oni arhitektonski. Mi mnogim institucijama ne možemo prići. Još nemamo adekvatne uslove za obrazovanje, školovanje, zaposlenje. Zbog toga mi ne ostvarujemo prava na samostalan život mada ta prava prema svim konvencijama imamo – upozorila je Kišić.

Invaliditet nije ono što Adisa živi već je invaliditet kod nje jedino očigledan kada se suoči s društvom, a u stvarnom životu i svakodnevno potpuno normalno radi i odgovara životnim izazovima.

- Mnogo toga se još uvijek treba raditi da bismo poboljšali uvjete života osobama s invaliditetom, da bismo mi mogli pokazati svoje kapacitete – kaže Adisa Kišić iz Tuzle.

Osobe s invaliditetom u BiH oslonjene su uglavnom na podršku nevladinog sektora, odnosno organizacija koje se bave pitanjima prava osoba s invaliditetom.

- Nailazimo i na predrasude kod poslodavaca, ali ja imam sreću što radim u Lotosu, organizaciji koja se bavi pitanjem prava osoba s invaliditetom. Ja ovdje ni ne osjećam da imam invaliditet. Mnogi, iako jako vrijedni i sposobni su, nažalost, bez posla. Po meni je to nepravedno. Nekada ova borba izgleda kao Sizifov posao, ali moram priznati da smo uporni. Promjene se, iako su spore, dešavaju. Ja se svakodnevno trudim da sa svojim kolegama činimo sve da ovo mjesto bude ljepše za život. Ja sam svoj rad posebno usmjerila na značaj rada žena s invaliditetom koje su toliko toga napravile, bore se, ne boje se ničega i svaku prepreku i predrasudu uspješno savladaju – rekla Kišić danas u povodu Evropskog dana samostalnog života.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.