open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Klanjana dženaza Bebi Selimović: Oproštaj od dive sevdalinke
Bebi Selimović, koja je slovila za jednu od najboljih interpretatorica tradicionalnih bosanskohercegovačkih pjesama sevdalinki, danas je klanjana dženaza nakon koje je ukopana na gradskom groblju Bare.
12.03.2020. u 14:20
get url
text

Na posljednjem ispraćaju od dive sevdalinke, koja je umrla je u Sarajevu u 84. godini, oprostili su se Hanka Paldum, Nazif Gljiva, Sejo Pitić, Enver Šadinlija, Branka Sovrlić, Edina Papo, Edin Huseinbegović, Elvir Švrakić, Dino Marjanović, Dilvad Felić...

- Život i djelo Bebe Selimovič je primjer za sve nas. Za njene kolege kao što sami govore ostat će uzor vrhunskog umjetnika i profesionalca. Osoba koja je uvijek isticala važnost naše kulturne baštine i značaj njenog prezentovanja i očuvanja. Beba je ideal ljepote i veličanstvenosti ljepote - kazala je u emotivnom govoru Enisa Hajdarević, urednica na BH Radio 1.

{$galerijaFotografija}

Beba Selimović rođena je u Trebinju 1936. godine, a kao djevojčica s roditeljima je doselila u Sarajevo. Pjevačku karijeru započela je 1957. godine nastupima na tadašnjem Radio Sarajevu.

Tokom bogate karijere za tadašnju diskografsku kuću Jugoton snimila je četiri studijska i tri kompilacijska albuma, a posljednji među njima 1988. godine. "Moj dragane", "Mene moja majka gleda sa čardaka", "Kolika je Prijedor čaršija", "Konja kuje brate Sulejmane", "Mene moja zaklinjala majka", "Ko se ono brijegom šeće", "Kraj potoka bistre vode", "Plačem ja, plačeš ti", "U srcu mome živiš samo ti", "Kako srcu svom da kažem" samo su neki nod njenih hitova. Nastupati je prestala 2005. godine.

Dženaza Beba Selimović 2 - 12.03.2020
1 od 18
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.