Subota, 23.09.2023.
FOTO: Ajdin Cocalić

Klanjana dženaza Dževadu Karahasanu: Ukopan u haremu Ali - pašine džamije

U haremu Ali - pašine džamije u Sarajevu, danas je sahranjen uvaženi akademik, profesor, književnik, svjetski pisac, dobra duša bosanska, Dževad Karahasan. 

Dženazu je u prisustvu porodice, brojnih prijatelja, poštovalaca lika i djela Karahasana, predvodio reisu-l-lema ef. Husein Kavazović.

U isto vrijeme, u džamiji je proučen tehvid Karahasanu.

Dževad Karahasan rođen  je 1953. godine u Duvnu. Još od najranijih dana želio je postati piscem i vlastiti život posvetiti književnosti. Osnovno i gimnazijsko školovanje završio je u rodnom gradu, a višak znatiželje i potrebe za obrazovanjem vodit će ga u franjevački samostan, gdje će uzimati časove klasičnih jezika, latinskog i starogrčkog. Na studij komparativne književnosti i teatrologije dolazi u Sarajevu, što je trenutak kada počinje njegova, kako je jednom rekao: "sudbinska veza" s ovim gradom, koji će postati ne samo velika tema njegove književnosti i njegove esejistike nego i kulturna prizma kroz koju će posmatrati i razumijevati svijet oko sebe.

Sarajevo je tako postalo i mjesto vječnog počinka uvaženog Karahasana čija je to bila i želja, jer za njega je, kako je govorio, "samo u Sarajevo bilo moguće podnositi život, pa i smrt". 

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh