Utorak, 01.12.2020.
h

Klimatolozi: Bilo je i toplijih dana u junu, juli i avgust će biti natprosječno topli

Ovih dana je u Bosni i Hercegovini natprosječno toplo sa temperaturama iznad 30 stepeni, međutim u Odsjeku za klimatološka istraživanja i studije Federalnog hidrometeorološkog zavoda kažu kako su i ranijih godina bile zabilježe visoke temperature za juni mjesec.

Dodaju, da kada je riječ o julu i avgustu, također možemo očekivati natprosječno toplo vrijeme sa temperaturama i iznad 40 stepeni.

U Mostaru 29. juna 2006. godine zabilježen 41 stepen

- Ove temperature jesu visoke. Natprosječno je toplo, ali takvu situaciju smo imali i ranijih godina u Bosni i Hercegovini kada su bilježene znatno veće temperature od ovih kojima smo mi danas svjedoci. Najveća temperatura u Sarajevu u junu zabilježena je ne tako davno, 2006. godine, kada je 29. juna iznosila 35,9 stepeni. A na primjer u Mostaru je temperatura istog dana bila 41,2 stepeni. U tom periodu na svim stanicama su bile zabilježene temperature iznad 33 ili 34 stepena. Recimo, u Bihaću je bila 38,9 stepeni - govori nam klimatolog Dženan Zulum.

Upitali smo ga da li i u narednom periodu možemo očekvati jutra izuzetno topla i dio dana, a potom u istom danu oluju praćenu velikom količinom padavina, gradom?

- Može se očekivati. To je, hajde da kažemo, jedna normalna slika u ovo doba godine. Mi ih nazivamo lokalnim pljuskovima. Lokalni su zato što je teško precizirati gdje se mogu dogoditi. Može pasti na Bjelavama ta velika kiša, a primjera radi, na Alipašinom polju da ne bude ništa. Ili obrnuto - kaže Zulum.

Objašnjava da je ljeto za metorologe već počelo, tačnije sa prvim danom juna mjeseca.

U julu - avgustu dva - tri toplinska vala

- Mi smo klimatološki ušli u ljetni period. Jer, za nas u meteorologiji ljeto počinje sa prvim danom mjeseca juna i traje sa posljednjim danom avgusta. Obuhvata tri najtoplija mjeseca u godini. Očekujemo natprosječno tople i juli i avgust. Bit će u pojedinim dijelovima zemlje do 40 stepeni, pa i iznad toga, pogotovo u Hercegovini. Očekujemo u tom periodu pojavu dva-tri toplinska vala, ali i s druge strane nisu isključeni kraći periodi sa prodorom nižih temperatura od prosjeka - rekao nam je Zulum.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh