open-navfaktor-logo
search
Priznanje
Ključ Grada Sarajeva bit će dodijeljen princu Albertu II od Monaka
Gradsko vijeće Sarajeva donijelo je odluku da priznanje "Ključ Grada Sarajeva" dodijeli princu Albertu II od Monaka.
30.09.2020. u 12:55
get url
text

Naime, pod pokroviteljstvom princa Alberta II, EYOF 2019 u Monacu proglašen je akcijom godine, koja je učinila značajne korake naprijed u primjeni diplomatije kroz sport, što je imalo značajne efekte na promociju bh. sporta u međunarodnim krugovima i dokaz da Sarajevo i BiH mogu praviti događaje vrijedne pažnje evropske i svjetske javnosti.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka je obrazložio da dolazak u Sarajevo i podrška princa Alberta II ima nemjerljiv značaj za promociju bh. sporta i Olimpijskog komiteta BiH, kako je i sam više puta naglašavao da je sport idealna prilika za promociju mira i približavanje zajednica.

Učestvovao je na pet Zimskih olimpijskih igara od 1988. do 2002. godine kao član nacionalne bob momčadi. Član je Međunarodnog olimpijskog odbora od 1985. godine i predsjednik Monegaškog olimpijskog odbora. Ključ Grada Sarajevo dodjeljuje se za promociju, podršku i unapređenje sporta, sportskih aktivnosti Grada i BiH na međunarodnom planu.

Skaka je naglasio da je dodjela priznanja "Ključ Grada Sarajeva" kruna i najbolji način da se Sarajevo kao glavni grad BiH simbolično oduži princu Albertu II za nesebičnu pomoć, zalaganje za razvoj i očuvanju civilizacijskih vrijednosti i očuvanje i promociju mira.

- Smatram da princ Albert II zaslužuje da mu se dodijeli priznanje "Ključ Grada Sarajeva" koji simbolizira trajnu vezu Grada i građana Sarajeva s dobitnikom ovog priznanja - rekao je Skaka.

Dobitniku priznanja "Ključ Grada Sarajeva" uručuje se priznanje izrađeno u obliku ključa, uz koje se dodjeljuje Povelja. Priznanje "Ključ Grada Sarajeva" uručit će dobitniku gradonačelnik Grada Sarajeva i predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.