open-navfaktor-logo
search
Mnogo bolesnih
Ključ: Migranti-djeca na ulici, IOM, UNHCR i druge organizacije ne brinu o njima
Dvadeset i jedno dijete-migrant sa porodicama zaglavilo je u mjestu Velečevo na području Općine Ključ na tranzitnom punktu. U nadi za boljim životom krenuli su iz Pakistana, Bangladeša, Sirije, Iraka i Eritreje, a sada dane provode na granici između Federacije BiH i RS-a smišljajući način kako se domoći Evrope.
11.09.2020. u 17:49
get url
text

Na putu iz Sarajeva prema Bihaću zaustavljeni su na ovom lokalitetu jer im je zabranjen ulazak na područje Unsko-sanskog kantona i na područje Republike Srpske.

- Tu je postavljen punkt koji djeluje 24 sata gdje se pod naredbom policije zaustavljaju autobusi i automobili i gdje se vrši kontrola i legitimisanje putnika. Prilikom zapažanja migranata oni se odstranjuju iz autobusa, zaustavlja se njihovo dalje kretanje dok se ne riješi da li će se vratiti u pravcu Sarajeva, neki bježe kroz šumu, neki pokušavaju kroz sela prema Bihaću. Tu se zadržavaju sedam-osam sati minimalno, ali sada imamo naredbe i pooštrene mjere i imamo porodice, 37 članova sa 21 djetetom. Oni su tu više od 10 dana, borave na tom punktu. Mi smo uz pomoć donacija napravili jednu drvenu baraku da imaju gdje da se sklone i to samo najranjivije kategorije, dok samci budu napolju – priča nam Mustafa Lepirica, vođa mobilnog tima Crvenog križa Općine Ključ.

Lepirica ističe kako su im kazali kako nemaju novca da se vrate prema Sarajevu, a da im je daleko da pješače.

- Plate kartu prema Bihaću, Centrotrans im uzme novac za Veliku Kladušu ili do Bihaća iako znaju da neće proći policijsku tačku, ako krenu prema Republici Srpskoj pješke, tu je linija razgraničenja i tu ima policijska patrola – pojašnjava Lepirica.

Ističe kako te porodice nemaju uvjeta za boravak.

- Loši su uvjeti , nema kreveta, nema vode, ni sanitarnog čvora niti struje. Mi smo preko humanitarnih organizacija osigurali dva WC-a i postavili solarnu rasvjetu. Njima se treba pružiti psihosocijalna pomoć, treba im podrška. Ne znaju zašto ih se izvodi iz vozila, zašto ne mogu dalje. Zna se njihov put, oni ne žele ostati u BiH, njima je cilj Italija, i da idu dalje – kaže Lepirica.

Kaže da mlađa djeca ne znaju šta se dešava, dok nešto stariji kažu da žele bolji život i da idu tamo gdje će ga i imati.

- Imamo djecu od godinu do 17 godina. Maleni idu samo za roditeljima i bitno im je da imaju slatkiša i igračaka. Skaču, igraju se, ko djeca – kaže Lepirica.

{$galerijaFotografija}

Vođa mobilnog tima Crvenog križa Ključ kaže da ih obilaze organizacije koje se također bave pitanjima migranata, ali da niko nema pravog rješenja.

VEZANI TEKST - Cikotić: EU je za rješavanje migrantske krize u BiH do sada izdvojila 70 miliona eura, novac je dat IOM-u

- IOM se brine za kampove, van kampova ne pokrivaju teren. DRC (Dansko vijeće za izbjeglice) je dolazio, porazgovaraju, UNHCR također dođe povremeno. Takva je situacija da o njima niko ne vodi brigu, niti može. Lokalna zajednica ne dozvoljava da ih se igdje smjesti. Naredba policije je da ne mogu dalje u Kanton. U grupama ima i dobrih, ali i narkomana, lopova, alkoholičara, raznih profila. Oni su nama prepušteni na milost i nemilost dok su tu. Tu su dok traže mogućnost kako dalje – kaže sagovornik.

Ističe kako imaju dosta bolesnika.

- Imamo teških problema sa bolesnicima. Lokalni Dom zdravlja nema mogućnosti da im pruži pomoć koja im je potrebna, nemamo stacionar za ležanje, a dalje ne mogu da idu. Jedno dijete ima slomljeno stopalo, a jedna djevojčica ima bolove u ruci, sumnjamo na frakturu podlaktice. To niko ne tretira. Pedesetogodišnja žena je teški dijabetičar i šećer joj je svaki dan viši od 30. Nikako joj ga ne možemo spustiti. Ni u Domu zdravlja joj nisu mogli pomoći, a ima i visok pritisak. Jedan migrant je izgubio svijest, prebačen u Dom zdravlja, zadržali su ga 24 sata, nakon toga ga prebacili u bolnicu u Bihać, ali su ga oni opet vratili na punkt – zaključuje Lepirica.

Migranti na granici, KLjuč
1 od 21
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.