Ključni detalji na noktima otkrivaju da li trebate posjetiti doktora

Objavljeno: 01.11.17 u 18:39

Nokti su ogledalo zdravlja i svaka promjena na njima upućuje na probleme s nekim djelovima tijela. Promjene na njima, poput gubitka boje ili stanjivanje, mogu signalizirati bolesti jetre, bubrega te pluća, anemiju i dijabetes, upozoravaju naučnici s američkog Instituta za dermatologiju.

FOTO: ILUSTRACIJA
FOTO: ILUSTRACIJA

Objašnjavaju kako manje i kratkotrajne promjene nisu razlog za brigu. Međutim, ako stanje potraje više mjeseci, te uključuje oticanje kože oko nokta, krvarenje, najbolje je posjetiti ljekara koji će vas uputiti na analizu krvi i vađenje hormona. Raslojavanje nokta u nekoliko tankih i ispucalih slojeva stručno se naziva onychoschisis, a najčešći uzrok tom stanju je prečesto pranje ruku, prekomjerna upotreba lakova kao i njihovih odstranjivača. Zatim, nedostatak vitamina i minerala u prehrani te hormonalni disbalans.

Bijeli nokti ukazuju na probleme s jetrom, dok zdravi nokti trebaju biti ružičasti što znači da su opskrbljeni krvlju i kisikom, a promjene na noktima mogu ukazivati na veće probleme sa zdravljem i prehranom. Izrazito bijeli nokti mogu ukazivati na anemiju, bolesti jetre i probleme sa srcem.

Lomljivi nokti ukazuju na probleme sa štitnjačom. Ova žlijezda kontrolira metabolizam, rast i energiju što znači da se čak i najmanje nepravilnosti u radu očituju na noktima i kosi.

Savijeni nokti upozoravaju na probleme s plućima. Okrugli nokti savijeni prema dolje ukazuju na probleme s plućima, probavom i jetrom te na bolesti srca. Ali ponekad je takav oblik noktiju nasljedan i nema veze s bolestima.

Udubljeni nokti posljedica su manjka željeza. Nokti bi trebali biti blago ispupčeni, ali ako su udubljeni poput kašičice to može ukazivati na nedostatak željeza. Ako je dio nokta udubljen, a dio ispupčen, takav oblik može biti posljedica problema s plućima i bronhijama.

Bijele pruge otkrivaju probleme s bubrezima i jetrom, a mogu biti i posljedica nedostatka proteina u prehrani. Vjeruje se da ih uzrokuju poremećaj u dotoku krvi i kisika koji se javljaju kao posljedica navedenih bolesti.

Bijele mrlje posljedica su manjka cinka, a mogu biti i od gljivične infekcije, povreda, alergijske reakcije, dok plavičasti nokti ukazuju na probleme sa plućima.