open-navfaktor-logo
search
Inicijativa
Klub Mosta pokrenuo saborsku proceduru da se Komšić u Hrvatskoj proglasi personom non grata
Klub Mosta uputio je u ponedjeljak u saborsku proceduru zaključak kojim obavezuje hrvatsku vladu i Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova RH da Željka Komšića proglasi personom non grata.
03.10.2022. u 12:24
get url
text

- Inicijativu je još sinoć najavio saborski zastupnik u Klubu Mosta Nino Raspudić, koji je izjavio da bi najpreciznije bilo reći da je Komšić antihrvatski član Predsjedništva BiH i da ga je davno trebalo proglasiti personom non grata u Hrvatskoj. Mnoge su političke stranke i akteri u javnosti zazivali i najavljivali ovaj potez, ali Most je prva politička stranka koja je službeno u Hrvatskom saboru pokrenula proceduru za proglašenja Komšića nepoželjnom osobom - saopćeno je na internetskoj stranici te stranke.

Dalje se navodi kako je zaključak potpisao Božo Petrov, predsjednik stranke Most i predsjednik kluba zastupnika Mosta u Hrvatskom saboru.

- U skladu s članom 10. Ustava RH, ovim zaključkom se obavezuje Vlada RH da u Republici Hrvatskoj proglasi nepoželjnim Željka Komšića zbog sistemskog uzurpiranja prava Hrvata u Bosni i Hercegovina na način da aktivno učestvuje u izbornom inženjeringu, s kojim se nelegitimno postavlja na položaj predstavnika hrvatskog naroda pomoću glasova drugog naroda u Bosni i Hercegovini. Vladu RH se podsjeća kako je Republika Hrvatska jedan od garanata Dejtonskog mirovnog ugovora, te stoga ima dodatnu obavezu brinuti o pravima Hrvata u Bosni i Hercegovini koja su zagarantovana istim ugovorom - stoji u zaključku Kluba Mosta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.