open-navfaktor-logo
search
Dodjela grantova
Klub SDA: Neka ministar Bašić prestane lagati, web stranica firme Mistral ga demantuje
Štetno je za IT sektor da Fortina vlada dijeli firme po stranačkoj i porodičnoj liniji, te da pojedine privilegira u odnosu na druge, navodi se u saopćenju
16.10.2019. u 11:05
get url
text

Povodom pokušaja ministra privrede KS Harisa Bašića da prikrije pronevjeru 50.000 KM budžetskog novca, ukazujemo na niz činjenica koje dodatno diskreditiraju ministra i program dodjele grantova firmama koji je proveo, saopćio je Klub zatupnika SDA u Skupštini KS.

-Firma Mistral Technologies, koja je dobila poticaj, predstavlja samo bosanski ured firme Maestral Solutions, a čovjek koji stoji iza svega jeste Sanin Saračević, brat od šefa izbornog štaba Naroda i pravde Damira Faruka Saračevića. Što se tiče tvrdnji ministra Bašića da Sanin Saračević nema nikakve veze sa firmom Mistral, te da je njen isključivi vlasnik Mersed Čamdžić, pozivamo se na riječi samog Merseda Čamdžića, koje demantuju ministra - saopćili su.

Dodali su da je u intervjuu za portal Ekapija koji je svima dostupan, direktor Mistrala rekao sljedeće: "U vremenu dok sam radio kao freelancer, u nekim sretnim i čudnim okolnostima upoznajem čovjeka kojeg danas s ponosom zovem svojim prijateljem i mentorom. Sanin (Saračević, op.) je zaslužan za razvoj moje karijere i, naravno, najzaslužniji čovjek za cijelu priču u vezi kompanije Mistral Technologies.".

Čamdžić, kako pojašnjavaju, zatim odmah dodaje da je priča o osnivanju nastala zbog želje Sanina Saračevića kao njegovog poslovnog saputnika da "donese nešto drugačije na tržište države iz koje potiče".

Mistral i Maestral, ističu iz Kluba SDA, od samog osnivanja su jedan jedinstven biznis, o čemu svjedoči i opis (our story) na zvaničnoj web stranici kompanije Mistral: "Mistral je  rezultat dvojice vrlo strastvenih, talentiranih i odlučnih programera koji su dijelili iste emocije prema programiranju i umjetnosti kodiranja (...) 2010. godine, nakon mjeseci i tona  papirologije, prvi ured je registrovan. Dogovor je bio isti kao što je i danas, 8 godina kasnije. Sanin će voditi američki ured, biznis razvoj i rad sa klijentima, pod brendom 'Maestral Solutions', dok će Mersed biti na čelu 'Mistral Technologies' tima u BiH, radeći na tome da firma regrutira najbolje talente i omogućava dobre radne uslove".

-SDA je prva  prepoznala potencijal i važnost IT sektora u KS, te će uvijek podržavati podršku IT firmama. Istovremeno, štetno je za IT sektor da Fortina vlada dijeli firme po stranačkoj i porodičnoj liniji, te da pojedine privilegira u odnosu na druge. A potpuno je skandal da je ministar privrede KS spreman čak i lagati da bi prikrio te stranačke i porodične poslovne veze - zaključuje se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.