U predloženim mjerama za poboljšanje funkcionisanja zdravstvenih ustanova od premijera Vlade TK Kadrije Hodžića je zatraženo da hitno osigura novac za nabavku opreme za nesmetano funkcionisanje Covid ambulanti u domovima zdravlja i Covid odjeljnjima u Općoj bolnici Gračanica i UKC-u Tuzla, te hitno i neodložno angažovanje neophodnog zdravstvenog osoblja, angažovanje svih ljekara koji su na Zavodu za zapoljašvanje TK, kao i potrebnog broja medicinskih sestara/ tehničara.

Od Ministarstva zdravstva TK zahtijeva se koordinacija rada svih Covid ambulanti u Tuzlanskom kantonuTK (uniformnost u radnom vremenu - rad u dvije smjene, jasno definisan stav o neophodnom osoblju, opremi i prostoru).

Kada su u pitanju mjere za poboljšanja kvaliteta zdravlja i života stanovništva od premijera TK traži se izrada i prezentacija plana masovnog vakcinisanja stanovništva protiv Covid-19, a od Ministarstva zdravstva da se formiraju mobilni timovi za testiranje građana koji imaju razvijene simptome infekcije, kao i obilazak oboljelih u kućnim uslovima, kao i prelazak iz strategije "call ambulanti" u Covid ambulante.

Od Vlade TK se traži da putem Kantonalne uprave Civilne zaštite TK formira timove koji bi angažovali i volontere, za pomoć i podršku starijim i ugroženim kategorijama građana, te da osiguraju novac za subvenciju nabavke niskomolekularnog heparina (Enoxaparin, Reviparin) pacijentima oboljelim od Covid-19 u svim slučajevima kada je to indicirano od nadležnog specijaliste.

Klub zastupnika SDA u Skupštini Tuzlanskog kantona kroz preložene mjere pomoći privrednim subjektima, obrazovnim ustanovama i stanovništvu, od premijera TK Kadrije Hodžića zahtijeva da prezentuje plan finansijske pomoći privrednim subjektima i ostalom stanovništvu u slučaju nametnutih mjera Kriznog štaba i Vlade TK u odgovoru na pandemiju Covid-19. Također se od Vlade TK zahtijeva da angažuje dodatne autoprijevoznike koji će biti u službi obavljanja javnog prijevoza, a u cilju sprovođenja mjera u vozilima gradskog prijevoza koji su postali žarište širenja virusa.

Od premijera i Vlade TK zatraženo je i da se osigura novac za subvencije troškova sahrane/dženaze umrlih od Covid-19, kao i da se u pojedinačnim obrazovnim ustanovama, u kojima za to postoji potreba, nametnu restrikivnije epidemiološke mjere u zavisnosti od epidemiološke situacije u samoj obrazovnoj ustanovi.

Klub zastupnika SDA u Skupštini Tuzlanskog kantona navedene mjere će u vidu zaključaka predložiti i na današnjoj 39. sjednici - hitnog karaktera Skupštine Tuzlanskog kantona, čije je održavanje Klub zastupnika SDA tražio još prošle sedmice, saopćio je Klub zastupnika SDA u Skupštini TK.