open-navfaktor-logo
search
"Situacija ozbiljna"
Klub SDA u Skupštini USK podržao sindikate obrazovanja
Zastupnici Kluba Stranke demokratske akcije (SDA) u Skupštini Unsko-sanskog kantona (USK) danas su se sreli s predsjednicima sindikata obrazovanja koji okupljaju oko tri hiljade prosvjetnih radnika.
20.12.2021. u 18:23
get url
text

Povod za sastanak bili su nepoštivanje Kolektivnog ugovora, neprilagođenost pedagoških standarda, nedostatak osnovnih sredstava za izvođenje nastave, izmjene Pravilnika o prijemu u radni odnos bez saglasnosti sindikata koji isključuje do sada važeće parametre te niz drugih problema.

Klub SDA zahtjeve sindikata smatra u potpunosti utemeljenim i opravdanim, posebno u dijelu koji se odnosi na povećanje plaća prosvjetnim radnicima, po uzoru na ostale kantone u Federaciji BiH.

- Došlo je do značajnih poskupljenja osnovnih životnih namirnica i prosvjetu svake godine napušta veliki broj radnika. Zbog toga smatramo da već mjesecima postoje svi preduvjeti da se materijalni status krajiških prosvjetara popravi. Nastavnik u srednjim školama USK je najslabije plaćen u Federaciji BiH - kazali su iz Kluba SDA USK.

Pozvali su Vladu da najozbiljnije shvati situaciju u kojoj se nalaze prosvjetni radnici te poručili da je potrebno izraditi budžet za narednu godinu u skladu s njihovim zahtjevima, saopćeno je iz SDA USK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.