open-navfaktor-logo
search
Stavovi
Klub zastupnika Bošnjaka u Skupštini HNK: Necivilizicijski napadi na ministricu Borovac
Sve je počelo u julu saopćenjima Kluba zastupnika Hrvata i HRS-a
16.12.2019. u 13:42
get url
text

Krajnje neprimjerenim načinom reagovanja prema zastupnici Alisi Hajdarović, kolege iz Kluba zastupnika Hrvata u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona samo su potvrdili potpunu opravdanost reakcije zastupnice kada je javno ustala u zaštitu digniteta i hijerarhijske gradacije institucija BiH i njihove nadležnosti, koje su došle pod udar nakon izjava ministrice Semihe Borovac, koja je iznijela u skladu sa ovlastima resora kojim upravlja unutar Vijeća ministara BiH, navodi se u saopćenju Kantonalnog odbora Hercegovačko-neretvanskog kantona SDA.

Nekulturni i necivilizacijski, a pravno šuplji napadi na ministricu Borovac su krenuli u julu saopćenjima Kluba zastupnika Hrvata i HRS-a te zastupničkim pitanjem zastupnika Džebe, i nastavljeni prije nekoliko dana.

Osim što nisu pokazali nimalo senzibiliteta prema pripadnici nježnjijeg spola, nisu iskazali ni minimum poštovanja prema funkciji koju ministrica Borovac obavlja, kao što naprimjer iskazuju prema funkciji koju obavlja ministar Grubeša, iako su gradacijski funkcije jednake.

Pravo je kolega zastupnika Kluba Hrvata da se sa nečim slažu ili ne, kao i da iskažu svoj stav, ali minimum kućnoj odgoja i lijepog ponašanja bi dobrodošao kao i poštivanje funkcija koje određene osobe obavljaju, ma šta god neko mislio o toj osobi. Nažalost, u reagovanjima kolega iz Kluba Hrvata toga nije bilo.

Umjesto toga, osim neprimjerenog načina izražavanja, Klub zastupnika Hrvata je pokušao spinovanje i zamjenu teza. Niti Klub zastupnika Bošnjaka niti zastupnica Hajdarović ni jednim jedinim detaljem niti riječju nisu kazali da jesmo ili da nismo za dolazak migranata na područje HNK.

Kao što Kolege iz Kluba Hrvata imaju pravo na svoj stav tako i mi imamo pravo na naš stav, koji može biti identičan ili suprotan. Ali ga nismo iskazali, te Klub zastupnika Hrvata upravo spinovanjem i zamjenom teza želi predstaviti nešto kao naš stav za koji ne znaju kakav je.

Ono što nas navodi na sumnju da je način izražavanja zabrinutosti zbog najave mogućnosti potencijalnog dolaska migranata na prodručje HNK zaista zabrinutost, a ne jeftino dnevno-političko reagovanje, jeste činjenica da je član Kluba zastupnika Hrvata ujedno i premijer HNK i da nikada nije sazvao ni tematsku sjednicu Vlade na temu problema migrantske krize, a niti makar kao tačku dnevnog reda Vlade HNK o čemu bi se nakon toga mogla i Skupština HNK očitovati i donositi relevantne i ozbiljne zaključke o zaista ozbiljnom i velikom problemu migrantske krize.

I da nikome ne budemo nejasni i nedorečeni, ministrica Borovac je naša ministrica i uvijek ćemo stajati uz nju i iza nje, a pogotovo kada joj neko, pa makar to bili i kantonalni zastupnici, pokušava osporiti da razmišlja i naglas izgovara to razmišljanje.

Ne postoji djelo koje je uradila ministrica Borovac, a koje je u suprotnosti sa Ustavom i zakonom, pa pozivi koje kolege iz Kluba Hrvata upućuju da se ministrica Borovac procesuira je ustvari poziv na linč. Na njihovu žalost toga u zakonodavstvu u BiH nema.

Ustav Bosne i Hercegovine nedvosmisleno navodi da su institucije Bosne i Hercegovine isključivo nadležne za pitanja migracija, viza i azila, te da je Bosna i Hercegovina svojim ustavom normirala da će poštovati međunarodne konvencije i standarde koje regulišu osnovna ljudska prava.

Nadalje, Evropa se zalaže za ljudsko dostojanstvo, slobodu, jednakost i najvažnije ljudska prava. Međutim, koristeći se nesretnom sudbinom migranata smještenih u Izbjeglički centar Salakovac, oni koji tvrde da su "nosioci Evropskih vrijednosti", svojim izjavama i postupcima izazivaju nesigurnost, strah i paniku u javnosti Hercegovine.

Očit primjer ovakvog ponašanja je politički teatar od reakcija ministra Bevande, gdje se volja pojedinih političkih stranaka provodi posredstvom institucija MUP-a HNK.  Stvar je ovdje jasna ma koliko se to aktuelnom ministru unutrašnjih poslova HNK sviđalo ili ne. 

MUP HNK neće odlučivati o političkim pitanjima niti će MUP HNK određivati šta će biti, a šta neće biti u HNK, nego će samo i jedino kao organ Vlade HNK u skladu sa Ustavom i zakonom izvršavati ono što zaključe Vlada HNK i Skupština HNK.

Na kraju pozivamo premijera HNK da, ako dijeli zabrinutost Kluba zastupnika Hrvata u čijem radu učestvuje, da sazove tematsku sjednicu Vlade HNK na temu migrantske krize i načini materijal Vlade HNK za skupštinsko zasjedanje na istu temu.

I naravno, u potpunosti stojimo iza svakog slova u saopćenju naše zastupnice Hajdarović i to se u potpunosti može smatrati stavom Kluba zastupnika Bošnjaka, ističe se na kraju saopćenja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.