Poznati italijanski sportski list Corierre dello Sport napravio je veliki skandal nakon što je na naslovnici današnjeg broja stavio fotografije Romelua Lukakua i Chrisa Smallinga, kao najavu pred sutrašnji derbi Intera i Rome, te napisao "Black Friday"!

I dok se u Italiji fudbaleri i fudbalski funkcioneri bore protiv rasizma na tribinama, skandalozni potez poznatog sportskog lista, koje je njegovu uredništvo pokušalo opravdati.

VEZANA VIJEST - Ugledni italijanski list skandaloznom naslovnicom najavio derbi Inter - Roma

- Radi se o jeftinim indicijama. Naslovna strana predstavlja poštovanje različitosti i ponos zbog toga. Želim da čujem zbog čega je ova naslovnica rasistička. Znate li koliko smo takvih imali u posljednjih 40 godina? Crna moć za Tommyja Smitha, crni kralj za Lewisa Hamiltona. Moramo se pobuniti protiv licemjerja. Borba protiv rasizma je ozbiljna stvar, a ne ovo - pokušao se opravdati glavni urednik Corriere dello Sporta Ivan Zazzaroni.

No, Roma je hitno reagovala, a njen postupak slijedio je i AC Milan, pa tako novinarima pomenutog lista do kraja godine neće biti dozvoljeno izvještavanje iz trening kampova dva tima, niti će fudbalerima biti dozvoljene bilo kakve medijske aktivnosti za Corierre dello Sport u ovom periodu.

Jasno, zabrana se odnosi i na dvojicu bh. reprezentativaca Edina Džeku i Radeta Krunića.